Anafric dona suport a les gestions del Ministeri però continuarà demanant més ajudes al sector de la carn

Des Anafric volem manifestar el nostre suport a les accions que està duent a terme des del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, concretament en el seu màxim representant, el Sr. Luis Planas. Hem sabut que avui ha sol·licitat mesures “de mercat eficaces” per afronar la crisi del Covid 19 perquè cap “agricultor ni ramader es quedi enrere”.

Entre les mesures que afecten el sector carni, el Ministeri ha demanat a el comissari d’Agricultura de la Unió Europea, Janusz Wocjciechowski, l’emmagatzematge privat, una de les mesures urgents que hem sol·licitat des Anafric i la resta de les insterprofesionales de el sector com INTEROVIC i Provacuno.

Aquesta mesura, dotada de finançament, no resoldria però si pal·liaria la greu crisi que ja pateix el sector, a l’veure privat de les vendes de canal HORECA que, sobretot per l’oví i cabrum representen el 80% de les seves vendes anuals.

Però des Anafric plantegem altres mesures d’aplicació immediata i que el Ministeri hauria de desenvolupar:

  • Activar les ajudes a l’emmagatzematge privat (congelació) per a la carn d’oví i cabrum i peces nobles de carn de boví.
  • Obertura de compres d’intervenció pública en base a la situació actual i futura del boví major (vaques) i la carn d’oví-cabrum.
  • Ajudes directes a el sector productor (engreixadors) per a la seva manutenció i manteniment durant un termini major del que és habitual o per reducció de l’oferta de vedells per a l’engreix i ovins i cabrum.

En aquest sentit (ajudes directes), des Anafric es posa d’exemple el mecanisme establert pel Reglament 1308/2103 de la Unió Europea l’article 221 “estableix ajudes per a resoldre problemes de mercat específics, com ja va passar amb l’ajuda al boví irlandès per l’impacte del Brexit el 2019”.

Ajudes per al post Covid-19

Anafric també demana al Ministre tenir “amplitud de mires” i estudiar com quedarà el sector en el post Covid-19. Per això hem demanat el suport decidit i ferm per a l’obertura de mercats estratègics de tercers països, com és el mercat xinès i altres mercats asiàtics, d’una banda: continuar facilitant les exportacions de carn als mercats actuals; posar en marxa un programa d’incentius fiscals per a tota la cadena de el sector de la carn i, finalment, realitzar una campanya de consum del producte nacional i de promoció del turisme nacional.

Des Anafric tornem a donar la màxima confiança als nostres representants polítics, però sabent que estarem fent la nostra tasca de seguiment. Centenars de milers de famílies en depenen. No els podem fallar.

Col·laboradors