Anafric llança una enquesta a la societat per promoure la rebaixa de l’IVA de les carns

Anafric, associació empresarial càrnia, posa en marxa una iniciativa destinada a la societat amb el propòsit ferm de recollir quina és la preocupació dels espanyols perquè la carn es consideri un aliment bonificat a la cistella de la compra amb una reducció de l’IVA al 4 %, com sol·licita el sector.

El Govern ja aplica des de l’1 de gener l’eliminació de l’IVA als articles alimentaris de primera necessitat, com ara ous, lactis o fruites. Olis i pastes alimentàries també van experimentar una rebaixa de l’IVA, del 10% al 5%. Aquesta solució del Govern s’adapta per combatre l’encariment de la cistella de la compra causada per la inflació i serà aplicable fins al 30 de juny del 2023.

PARTICIPAR EN L’ENQUESTA

En què consisteix l’enquesta

Aprofitant que el Govern ha aprovat al Consell de Ministres del 24 de gener la rebaixa, Anafric ha arrencat aquesta iniciativa, dirigida a la població, amb la qual es pretén captar l’opinió sobre la necessitat que s’apliqui també una rebaixa de l’IVA a el preu dels aliments bàsics, “com una mesura efectiva que suposi una veritable rebaixa substancial de la cistella de la compra”, explica José Friguls, president de l’associació.

L’enquesta, que estarà operativa durant 10 setmanes a la web www.anafric.es, formularà dues preguntes a la població:

1.- Amb quina freqüència es consumeix aliments carns a casa? On s’ofereixen diferents opcions:

  • 7 dies a la setmana
  • 4 o 5 dies a la setmana
  • 3 dies a la setmana
  • 1 o 2 dies a la setmana
  • Ocasionalment (1 o 2 cops al mes)
  • Rarament o mai

 

2.- En quin grau estaríeu d’acord que l’aplicació de la rebaixa de l’IVA de l’actual 10% al 4% en el preu dels aliments carnis seria una mesura efectiva per donar suport a l’economia de la població?

  • Totalment d’acord
  • Preferiria que l’IVA baixés al 0% en ser una de les necessitats essencials per a la majoria de la població
  • En desacord ja està ben fixat al 10% de l’IVA

 

 

“Aquesta enquesta no pretén ser un estudi científic. Volem captar l’opinió de la gent, simplement. I per això l’hem fet pública. Perquè el màxim de perfils de la societat espanyola es pot veure reflectit”.

 

Posicionament

Anafric va fixar el 2022, juntament amb el sector, la posició de reducció de l’IVA als productes carnis com la mesura més eficaç per suportar l’augment de la cistella.

A finals de desembre de 2022, l’associació càrnia va expressar el seu pesar per no haver estat inclòs el sector a la rebaixa de l’IVA al·ludint que “el sector reclama des de fa temps una rebaixa de l’IVA per a les carns, un aliment bàsic a la cistella de la compra i part de la dieta mediterrània” i considerant aquesta exclusió “un greuge comparatiu amb altres sectors”.

Des d’Anafric s’ha posat l’accent, en tot moment, que “el sector carni no només és la gran indústria, també el conforma el petit establiment de barri, que es veurà afectat”

Davant d’aquesta situació, Anafric va enviar una carta adreçada al president del Govern, Pedro Sánchez, exposant els motius pels quals calia incloure els productes carnis a la llista de reducció de l’IVA.

ÚLTIMES NOTÍCIES

El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació global de 4.163 milions d’euros i es va posicionar com el primer grup empresarial del sector de l’alimentació a Espanya. Una part molt significativa d’aquesta activitat es concentra a Aragó, on la companyia va assolir una facturació de 904 milions d’euros, cosa que representa el 21,7% del total del grup. Aquesta aposta estratègica per la regió es tradueix en una sòlida implantació industrial, amb sis fàbriques i un centre logístic distribuïts a diferents localitats aragoneses. Presència industrial a Aragó La companyia compta amb una planta de pinsos i un escorxador de porcí a Ejea de los Caballeros, una fàbrica de farina a Tardienta, una incubadora avícola a Sástago, una planta de processament de subproductes a Mercazaragoza i un assecador i comercialitzadora de pernil a Calamocha. Aquesta xarxa de centres genera més de 2.360 llocs de treball directes a la comunitat. Inversió i eficiència productiva Durant el 2024, Grup Vall Companys va destinar més de 8,2 milions d’euros a noves inversions a Aragó, amb l’objectiu de modernitzar les instal·lacions, millorar l’eficiència energètica i incorporar tecnologies d’última generació. Destaca la inversió realitzada a Calamocha, on s’han instal·lat plaques solars i calderes de biomassa, i s’hi ha incorporat tecnologia d’altes pressions per garantir la competitivitat als mercats internacionals. També s’han executat millores importants a Ejea i Mercazaragoza, amb un fort component en autoconsum energètic. Aragó, eix de l’economia circular del Grup La comunitat aragonesa també s’ha convertit en el centre neuràlgic dels projectes d’economia circular del grup. Entre ells, el desenvolupament de Biovall Heparine Science en col·laboració amb Bioibèrica, per a la producció d’heparina a partir de mucosa porcina, i l’ampliació de VEOS Ibèrica, a Monzón, especialitzada en la transformació de sang porcina en ingredients proteics. Aquest darrer projecte preveu una inversió superior a 71 milions d’euros, amb la incorporació de línies de producció per a col·lagen i plasma destinats al consum humà. Talent, formació i projecció internacional L’aposta pel talent local i la formació contínua és un altre dels pilars del grup, que compta amb més de 200 convenis amb universitats i centres de formació professional, molts a Aragó. El 2024, Vall Companys va invertir més de 480.000 euros en formació interna, cosa que li ha valgut el reconeixement com a TOP Employer per cinquè any consecutiu. En paral·lel, el grup manté la seva projecció internacional a Amèrica Llatina, on des del 2017 ha desenvolupat aliances a països com Perú, Colòmbia, Mèxic, Uruguai i Brasil, fomentant la producció local i generant noves oportunitats professionals per al seu equip. Enviar comentarios Paneles laterales Historial Guardado Resultados de traducción disponibles
El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació […]
Veure més

Col·laboradors