La Fundació Dieta Mediterrània, en col·laboració amb el Departament d’Acció Climàtica, alimentari i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, ha organitzat el passat 2 de novembre el Fòrum Proteïna Animal del qual se n’han extret 8 conclusions que han estat validades per dos grups de professionals i experts: el grup de coordinació científica i el de coordinació nutricional. Anafric ha participat, de la mà de José Friguls, al grup ponent de coordinació científica.
Les 8 conclusions del Fòrum sobre Proteïna Animal són:
1.- Importància del consum de carn en l’evolució de l’ésser humà: Des del punt de vista antropològic, els homínids van començar a desenvolupar-se com a humans a partir de la ingesta de carn.
2.- La carn dins de la Dieta Mediterrània: La carn i derivats carnis formen part de la dieta més saludable i sostenible, com és la dieta mediterrènia. La recomanació és la de consumir 3-4 racions setmanals de carn blanca (pollastre i conill) i menys de 2 racions setmanals de carn vermella (vedella, oví i porc). La dieta ha de ser variada i equilibrada, per poder obtenir tots els nutrients necessaris i, per aconseguir aquest missatge arribi a la població, ha de ser senzill i adequat, perquè tothom ho entengui.
La clau està en les sinergies que s’estableixen entre els aliments, i tot depèn de la quantitat i la freqüència amb què els consumim.
3.- Evidències científiques en relació amb el consum de carn i la mortalitat en malalties cardiovasculars i càncer: La carn sempre s’ha considerat un aliment saludable en una dieta equilibrada, encara que alguns estudis epidemiològics associen el consum de carn, tant la processada com la no processada en un lleuger increment de la mortalitat i la incidència en malalties cardiovasculars, diabetis i càncer. Però estudis més recents assenyalen que aquests estudis podrien tenir errors metodològics, per la qual cosa es podrien replantejar i aplicar noves tecnologies danàlisi de dades. Cal tenir en compte no tant el tipus o la quantitat de carn consumida sinó en les sinergies entre els aliments com la importància de consumir la carn amb verdures i no altres aliments menys saludables.
4.- Mecanismes dels efectes protectors de la carn: La carn destaca sobre altres aliments com a font de proteïnes completes (alta qualitat), ferro i zinc més biodisponibles i sobretot com a font de vitamina B12.
5.- Sostenibilitat: El sector carni té un paper cabdal dins l’economia catalana i ajuda a la preservació del medi rural, en fer-lo més sostenible, ajuda a la cohesió social i teritorial.
6.- Paper de la restauració, per augmentar el valor dels plats de carn i proporcionar informació als consumidors sobre els beneficis, composició nutricional, alimentació del bestiar, els diferents talls i els mètodes de coció.
7.- Educació a les escoles: Cal inculcar una alimentació variada de la infància a les escoles ia casa, per afavorir una vida més saludable a l’edat escolar. Potenciar leducació sobre una correcta alimentació, especialment la dieta mediterrània, i els beneficis per a salut del consum de carn, que ha de començar per les escoles ia la llar. El consum de proteïnes d’alt valor biològic és fonamental en un desenvolupament general adequat a la infància ia les diferents etapes de la vida.
8.- Millor informació a la població: És necessari desenvolupar un relat/missatge complet, consensuat, senzill i que no es pugui rebatre, per evitar proporcionar missatges incomplets i desinformació. L?objectiu és evitar l?excés d?informació la desinformació transversal i connectar el món urbà amb el rural.
CONCLUSIONS FÒRUM PROTEÏNA ANIMAL
El grup de coordinació científica està coordinat per Ramon Estruch, coordinador científic, i format per:
- Sr. Miguel Aguilera – Director de Calidad de ARGAL
- Dra. Camila F. Arancibia – Dietista-Nutricionista de la Universitat de Barcelona
- Sra. Àngela Casanova – Directora de la Asociación Española de Productores de Vacuno de Carne (ASOPROVAC) en Catalunya
- Sra. Cristina Fernández – Departamento de Innovación de la Escuela Superior de Hostalería de Barcelona (ESHOB)
- José Friguls – Presidente de ANAFRIC
- Sr. Rafael Martínez – Propietariode Can Xurrades
- Sra. Cristina Massot – Sub-directora General d’Indústries i Qualitat Agroalimentàries
- Dr. Emili Ros – Endocrinología y Nutrición. Investigador IDIBAPS – Hospital Clínic
- Sr. Oriol Tarrats – Secretario general del Gremi de Carnissers-Cansaladers-Xarcuters de Barcelona i Comarques (GremiCarn)
- Sra. Chelo Tonijuan – Consejera de Compañía General Cárnica
- Sr. David Torrallardona – Representante del Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya. Investigador de IRTA-CRESA
El grupo nutricional estava coordinat per la Dra. Rosa Lamuela, del Departament de Nutrició i Ciències de l’Alimentació i Gastronomia de la Universitat de Barcelona, i formado per:
- Sr. Isidre Argerich – Responsable de Comunicación Corporativa Bonàrea
- Sra. Barbara Calvaresi – Responsable del sector cárnico de la Asociación Española de Codificación Comercial (AECOC)
- Sr. Vinyet Capdet – Coordinadora del Grado de Ciencias Culinaries y Gastronómicas del CETT
- Sra. Gloria Cugat – Sub-directora General de la Inspección y Control Agroalimentario
- Sra. Paqui Esteban – Chef y Nutricionista – Copropietaria de Can Xurrades
- Sr. Ricard Julià – Representant de IGP Vedella dels Pirineus Catalans
- Prof. Abel Mariné – Professor emérito del Departamento de Nutricióny Bromatología de la Universitat de Barcelona
- Sra. María Martínez – Responsable del Área Calidad y Seguridad Alimentaria de GremiCarn
- Sr. Ricard Parés – Director de la Associació Catalana de Productores de Porcí (PORCAT)
- Dra. Isabella Parilli – Dietista-Nutricionista de la Universitat de Barcelona
- Sr. Ignasi Pons – Director Adjunto de la Federación Empresarial de Carnes e Industrias Cárnicas (FECIC)
La Fundación Dieta Mediterránea fue creada en 1996 por la Asociación para el Desarrollo de la Dieta Mediterránea para realzar el valor fundamental que representa la Dieta Mediterránea y sus productos para la alimentación española y su industria. Entre sus principales objetivos se encuentran los de:
- Fomentar los valores de la Dieta Mediterránea, sus productos, el estilo de vida saludable que representa, que es a la vez socialmente viable y respetuoso con el medio ambiente.
- Dar visibilidad a la colaboración con otras instituciones, centros de investigación, universidades, empresas, productores, y entidades tanto del ámbito nacional como internacional.
ALTRES INFORMACIONS SOBRE DIETA MEDITERRÀNIA
- Dieta Mediterránea: Científicamente, protectora de la salud y la más sostenible
- Un estudio de la universidad de Pensilvania apunta que una dieta mediterránea con carne roja ayuda a reducir las enfermedades cardíacas
- Las personas que siguen la dieta mediterránea tienen más probabilidades de mantenerse mentalmente bien en la vejez
- La Dieta Mediterránea, oro a la mejor dieta general de 2019