Canvis als hàbits alimentaris a Espanya: menys aliments frescos i més plats preparats

L’alimentació a les llars espanyoles ha canviat profundament en els darrers anys. Un dels indicadors més clars d’aquesta transformació és la caiguda del consum de fruita fresca, que ha passat de 90,2 quilos per persona el 2016 a 64,4 quilos el 2025, segons dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA). Una reducció propera al 30% que posa de manifest una nova manera d’omplir la cistella de la compra.

Cambios en los hábitos alimentarios en España menos alimentos frescos y más platos preparados

Aquest canvi respon a diversos factors, entre ells, l’auge del teletreball, les noves preferències nutricionals i, sobretot, l’encariment dels productes alimentaris, amb una pujada del 2,9% a l’últim any (fins al març del 2025). Aquestes circumstàncies estan provocant que els productes frescos perdin terreny davant de solucions més ràpides i pràctiques.

La fruita fresca lidera el retrocés en el consum, amb una caiguda de més de 25 quilos per persona a l’última dècada. Però no és l’únic aliment que ha perdut presència a la dieta. El peix, per exemple, ha baixat de 14,4 a 9,22 quilos per persona, i la llet líquida també n’ha reduït el consum en gairebé 11 litres per càpita.

Al costat contrari, els plats preparats guanyen protagonisme. El seu consum ha passat de 12,9 a 17,47 quilos per persona, fet que suposa un augment de més de 5 quilos. Aquesta dada reflecteix un canvi a les prioritats del consumidor, on la rapidesa i la facilitat de preparació són determinants.

Col·laboradors