Clàusules mirall, llei de la Cadena Alimentícia i simplificació de la PAC, principals peticions de pagesos i ramaders

El Govern s’ha compromès a enfortir la Llei de la Cadena Alimentària, implementar la reciprocitat en les condicions d’importacions agrícoles –les conegudes clàusules mirall–, simplificar la Política Agrícola Comuna (PAC) i facilitar l’adaptació a la normativa europea. Aquestes són algunes de les propostes presentades en la sessió de control passat al Govern davant l’empenta de les manifestacions d’agrícoles i ramaders.

 

 

 

Sánchez ha promès aquest enfortiment de la Llei de la Cadena i la implementació de les clàusules mirall alhora que ha reiterat la seva “absoluta disposició i interlocució” amb els productors a qui ha mostrat la seva “absoluta empatia”.

 

Clàusules mirall

Els representants del camp que s?han manifestat aquests dies reclamen clàusules mirall. Aquestes clàusules exigeixen que el producte que s’importi a un país de la Unió Europea ho faci en les mateixes condicions que s’imposen als ramaders i pagesos dels 27.

És a dir, en aquest cas significaria que els productes agrícoles importats de fora de la UE estiguin subjectes a les mateixes exigències, controls i reglaments que els que es produeixin dins de la Unió.

Si ho compleixen els productes comunitaris, també ho han de complir els que procedeixen de fora, ja que, en no exigir-se les mateixes condicions als uns i als altres, es generaria una “competència deslleial” favorable als productes de tercers països, tal com ha exposat José Friguls, president d’Anafric, en un comunicat recent.

 

Llei de la Cadena Alimentària

La llei de la cadena alimentària cerca una relació més justa entre agricultors, ramaders, indústria i distribució. La pedra angular de la reforma, que es va introduir el 2020, és la prohibició de la venda a pèrdues al llarg de la cadena. És a dir, vendre per sota del cost i cobrar menys del que s’ha pagat. La norma amplia l’àmbit d’aplicació i la fa extensiva a les pimes, les relacions entre majoristes i entre un proveïdor i un comprador quan un és a Espanya i un altre a un Estat membre de la Unió Europea.

 

Simplificar la PAC

Les comunitats autònomes presentaran aquesta setmana al Ministeri d’Agricultura les seves propostes per simplificar la PAC i restar burocràcia, i el Ministeri elevarà aquest primer informe al consell d’Agricultura de Brussel·les el dia 26. Així ho ha anunciat en una entrevista a Onda Cero el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, en què ha detallat que també tractaran al proper Consell la Llei de la Cadena Alimentària del dia 14 i altres qüestions com les assegurances agràries.

 

Col·laboradors