El esquilat, considerat com a activitat essencial en el Reial decret llei 10/2020

L’últim Reial decret llei 10/2020, publicat el 29 de març, torna a confirmar el esquilat de les ovelles com tasca essencial. Aquesta activitat ja estava prevista en el primer Reial decret llei, publicat el 14 de març, pel qual es va declarar l’estat d’alarma i les excepcions que regulaven el desplaçament als llocs de treballat.

El principal motiu pel qual es permet dur a terme el esquilat de les ovelles és per garantir, en primer lloc, el benestar dels animals i, per tant, la seva atenció sanitària a l’estar preparant a la ramaderia per a l’arribada de l’estiu i la pujada de temperatures. Una tasca que garanteix reduir l’estrès tèrmic, el risc de proliferació de malalties causades per ectoparàsits, així com la realització de tractaments antiparasitaris, podològics i reconeixements sanitaris individualitzats.

D’altra banda, INTEROVIC ha fet una crida a el Govern d’Espanya perquè faciliti l’entrada de personal estranger especialitzat en les tasques de la tosa, ja que si això no succeeix es preveu que podria quedar el 60% de les ovelles de tot Espanya sense esquilar . Segons el president de la Interprofessional, Raúl Muñiz, “podria provocar importants alteracions sanitàries sobre la cabanya ramadera espanyola i la minva en el benestar dels animals”.

 

Fotografia: Jonathan Tajes Olgos (Ovifoto 2017), títol “Motila”.

Col·laboradors