El MAPA finança amb 2,5 milions d’euros la incorporació d’intel·ligència artificial i robòtica al sector agroalimentari

El Ministeri d‟Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) ha publicat el conveni subscrit amb la Universitat de Còrdova que permetrà l‟aportació de 2,5 milions d‟euros de finançament nacional al projecte europeu d‟infraestructures de proves i assaig TEF (Testing and Experimenting Facilities) ) per a la incorporació d’intel·ligència artificial i tecnologies robòtiques al sector agroalimentari i forestal.

 

 

El Node Satèl·lit AgriFoodTEF Espanya xarxa podrà gestionar, en els propers anys, 5 milions d’euros, 2,5 milions procedents de la Comissió Europea i 2,5 més aportats pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. En concret, el node oferirà serveis tecnològics a empreses, especialment a PIMES que dissenyin productes o serveis digitals orientats al sector agroalimentari que es trobin en estat avançat de desenvolupament o proper al mercat. Aquestes empreses podran beneficiar-se del node satèl·lit espanyol per provar, validar o certificar els seus productes i serveis abans del llançament al mercat, tant en instal·lacions físiques com plataformes per a proves virtuals.

 

Hi haurà tres àrees geogràfiques que concentraran la major part de les infraestructures físiques ofertes pel node satèl·lit espanyol i que atendran diferents subsectors:

 

• Còrdova A través de les instal·lacions i recursos de la Universitat de Còrdova, oferirà una oferta de serveis orientada a cultius herbacis, horticultura i fruiters, ramaderia extensiva i indústria alimentària. Donarà suport a aquesta seu l?empresa espanyola Hispatec.

• La Corunya Per mitjà de les instal·lacions del CIAM (Centre d’Investigacions Agràries a Mabegondo, pertanyent a AGACAL) i l’equipament de Gradiant, la seva oferta de serveis estarà més orientada a la producció de farratges i la producció làctia. En aquesta iniciativa hi col·laborarà el centre gallec d’innovació digital DIH Datalife.

• Lleida. A través de les instal·lacions i recursos de la Universitat de Lleida, Agrotecni, el Centre d’Estudis Porcins i els del Parc Agrobiotech de Lleida, s’orientarà principalment al sector porcí, la fructicultura i els espais de dades agroalimentàries.

 

L’origen

Aquesta iniciativa va començar el 2022 quan la Comissió Europea va llançar una convocatòria per donar suport a una única xarxa paneuropea d’espais controlats de proves d’intel·ligència artificial per al sector agroalimentari o Agrifood TEF.

El projecte resultant ja s’ha posat en marxa i té previst mobilitzar una inversió de 60 milions d’euros els propers 4 anys, repartits en nodes principals i nodes satèl·lits, desplegats en nou Estats membres (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya, França, Holanda, Itàlia, Polònia i Suècia), amb un total de 30 entitats participants.

ÚLTIMES NOTÍCIES

El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació global de 4.163 milions d’euros i es va posicionar com el primer grup empresarial del sector de l’alimentació a Espanya. Una part molt significativa d’aquesta activitat es concentra a Aragó, on la companyia va assolir una facturació de 904 milions d’euros, cosa que representa el 21,7% del total del grup. Aquesta aposta estratègica per la regió es tradueix en una sòlida implantació industrial, amb sis fàbriques i un centre logístic distribuïts a diferents localitats aragoneses. Presència industrial a Aragó La companyia compta amb una planta de pinsos i un escorxador de porcí a Ejea de los Caballeros, una fàbrica de farina a Tardienta, una incubadora avícola a Sástago, una planta de processament de subproductes a Mercazaragoza i un assecador i comercialitzadora de pernil a Calamocha. Aquesta xarxa de centres genera més de 2.360 llocs de treball directes a la comunitat. Inversió i eficiència productiva Durant el 2024, Grup Vall Companys va destinar més de 8,2 milions d’euros a noves inversions a Aragó, amb l’objectiu de modernitzar les instal·lacions, millorar l’eficiència energètica i incorporar tecnologies d’última generació. Destaca la inversió realitzada a Calamocha, on s’han instal·lat plaques solars i calderes de biomassa, i s’hi ha incorporat tecnologia d’altes pressions per garantir la competitivitat als mercats internacionals. També s’han executat millores importants a Ejea i Mercazaragoza, amb un fort component en autoconsum energètic. Aragó, eix de l’economia circular del Grup La comunitat aragonesa també s’ha convertit en el centre neuràlgic dels projectes d’economia circular del grup. Entre ells, el desenvolupament de Biovall Heparine Science en col·laboració amb Bioibèrica, per a la producció d’heparina a partir de mucosa porcina, i l’ampliació de VEOS Ibèrica, a Monzón, especialitzada en la transformació de sang porcina en ingredients proteics. Aquest darrer projecte preveu una inversió superior a 71 milions d’euros, amb la incorporació de línies de producció per a col·lagen i plasma destinats al consum humà. Talent, formació i projecció internacional L’aposta pel talent local i la formació contínua és un altre dels pilars del grup, que compta amb més de 200 convenis amb universitats i centres de formació professional, molts a Aragó. El 2024, Vall Companys va invertir més de 480.000 euros en formació interna, cosa que li ha valgut el reconeixement com a TOP Employer per cinquè any consecutiu. En paral·lel, el grup manté la seva projecció internacional a Amèrica Llatina, on des del 2017 ha desenvolupat aliances a països com Perú, Colòmbia, Mèxic, Uruguai i Brasil, fomentant la producció local i generant noves oportunitats professionals per al seu equip. Enviar comentarios Paneles laterales Historial Guardado Resultados de traducción disponibles
El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació […]
Veure més

Col·laboradors