El MAPA finança amb 2,5 milions d’euros la incorporació d’intel·ligència artificial i robòtica al sector agroalimentari

El Ministeri d‟Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) ha publicat el conveni subscrit amb la Universitat de Còrdova que permetrà l‟aportació de 2,5 milions d‟euros de finançament nacional al projecte europeu d‟infraestructures de proves i assaig TEF (Testing and Experimenting Facilities) ) per a la incorporació d’intel·ligència artificial i tecnologies robòtiques al sector agroalimentari i forestal.

 

 

El Node Satèl·lit AgriFoodTEF Espanya xarxa podrà gestionar, en els propers anys, 5 milions d’euros, 2,5 milions procedents de la Comissió Europea i 2,5 més aportats pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. En concret, el node oferirà serveis tecnològics a empreses, especialment a PIMES que dissenyin productes o serveis digitals orientats al sector agroalimentari que es trobin en estat avançat de desenvolupament o proper al mercat. Aquestes empreses podran beneficiar-se del node satèl·lit espanyol per provar, validar o certificar els seus productes i serveis abans del llançament al mercat, tant en instal·lacions físiques com plataformes per a proves virtuals.

 

Hi haurà tres àrees geogràfiques que concentraran la major part de les infraestructures físiques ofertes pel node satèl·lit espanyol i que atendran diferents subsectors:

 

• Còrdova A través de les instal·lacions i recursos de la Universitat de Còrdova, oferirà una oferta de serveis orientada a cultius herbacis, horticultura i fruiters, ramaderia extensiva i indústria alimentària. Donarà suport a aquesta seu l?empresa espanyola Hispatec.

• La Corunya Per mitjà de les instal·lacions del CIAM (Centre d’Investigacions Agràries a Mabegondo, pertanyent a AGACAL) i l’equipament de Gradiant, la seva oferta de serveis estarà més orientada a la producció de farratges i la producció làctia. En aquesta iniciativa hi col·laborarà el centre gallec d’innovació digital DIH Datalife.

• Lleida. A través de les instal·lacions i recursos de la Universitat de Lleida, Agrotecni, el Centre d’Estudis Porcins i els del Parc Agrobiotech de Lleida, s’orientarà principalment al sector porcí, la fructicultura i els espais de dades agroalimentàries.

 

L’origen

Aquesta iniciativa va començar el 2022 quan la Comissió Europea va llançar una convocatòria per donar suport a una única xarxa paneuropea d’espais controlats de proves d’intel·ligència artificial per al sector agroalimentari o Agrifood TEF.

El projecte resultant ja s’ha posat en marxa i té previst mobilitzar una inversió de 60 milions d’euros els propers 4 anys, repartits en nodes principals i nodes satèl·lits, desplegats en nou Estats membres (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya, França, Holanda, Itàlia, Polònia i Suècia), amb un total de 30 entitats participants.

Col·laboradors