El sector del boví de carn d’Espanya llança l’estratègia ‘Carboni Neutral 2050’ per contribuir a la preservació de l’entorn

PROVACUNO, l’Organització Interprofessional de la Carn de Boví, ha llançat l’estratègia Boví de Carn Carboni Neutral 2050 amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra avui, 5 de juny, i amb l’objectiu d’assolir la neutralitat climàtica del sector el 2050. Una iniciativa aprovada el 2019 pels òrgans directius de l’organització per comprometre en la reducció d’emissions i la millora de la sostenibilitat ambiental.

 

El sector de la carn de boví d’Espanya, a què les últimes dades d’inventaris de l’Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic fetes públiques el passat març, li atribueixen tot just el 3,6% de les emissions totals de gasos d’efecte hivernacle en el nostre país, ha decidit assumir un paper proactiu per garantir el respecte a l’entorn. Per a això, porta des de l’any 2015 donant impuls a diferents activitats de recerca i desenvolupament tecnològic per aconseguir els objectius acordats a nivell mundial en la Cimera de Clima de París, COP21, l’any 2015.

 

El sector de la carn de boví d’Espanya ocasiona tot just el 3,6% de les emissions totals de gasos d’efecte hivernacle al nostre país

 

En l’estratègia Boví de Carn Carboni Neutral s’inclouen mesures i accions com són la investigació i la innovació contínues, amb la posada en marxa, al llarg de 2020, d’algunes iniciatives. Entre elles, uns codis de bones pràctica, en col·laboració amb els investigadors espanyols que treballen en la mitigació del canvi climàtic en el sector agrari, i agrupats al voltant del col·lectiu REMEDIA, o una caracterització socioeconòmica de el sector, com a base per a orientar de forma precisa les activitats d’innovació.

Com assegura Javier López, director de PROVACUNO: “El sector del boví de carn està compromès per a aconseguir la neutralitat climàtica en 2050, i ho aconseguirem. Per exemple, en les últimes dues dècades hem aconseguit reduir les emissions associades als fems en un 18%. El nostre compliment de les normes i el reconeixement d’aquest esforç per la societat i els consumidors contribuirà a assolir la sostenibilitat econòmica i social en el sector i a garantir una activitat essencial per conservar el medi rural “.

 

 

Com treballarà el sector per potenciar la sostenibilitat

PROVACUNO ha inclòs en la seva estratègia una sèrie de línies d’actuació en els quals es va a actuar a curt, mitjà i llarg termini, com són la mitigació i adaptació a l’canvi climàtic; l’impuls a l’economia circular; l’empenta a la biodiversitat; un ús de l’aigua més racional i eficient; i la recerca de la sostenibilitat, tant econòmica com social.

Des 2015, tot el sector del boví de carn espanyol està treballant per reduir les emissions de gasos contaminants. Amb el coneixement científic actual i la velocitat amb la qual s’està avançant en aquest terreny en els últims anys, el sector considera realista el poder assolir la neutralitat climàtica en 2050, reduint les emissions i augmentant el segrest de carboni.

Un sector que ja és molt important per al medi ambient, ja que l’activitat ramadera és fonamental per a la fixació de carboni al sòl, per a la preservació de la biodiversitat i per protegir el medi ambient en el medi rural, especialment a les àrees protegides, així com per col·laborar en la prevenció d’incendis.

 

Des 2015, tot el sector de l’boví de carn espanyol està treballant per reduir les emissions de gasos contaminants. Amb el coneixement científic actual i la velocitat amb la qual s’està avançant en aquest terreny en els últims anys, el sector considera realista el poder assolir la neutralitat climàtica en 2050, reduint les emissions i augmentant el segrest de carboni.

“El treball de PROVACUNO amb els grups de recerca espanyols i amb les ONG que vulguin construir amb nosaltres el futur de l’medi rural espanyol ens permetrà no només aplicar una sèrie de mesures sostenibles, sinó transformar-lo en un sistema de bones pràctiques que aconsegueixi arribar a aconseguir l’objectiu d’un sector carboni neutral i sostenible, que tan necessari és per al nostre planeta “, conclou Javier López, amb la mirada ja posada en 2050.

ÚLTIMES NOTÍCIES

El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació global de 4.163 milions d’euros i es va posicionar com el primer grup empresarial del sector de l’alimentació a Espanya. Una part molt significativa d’aquesta activitat es concentra a Aragó, on la companyia va assolir una facturació de 904 milions d’euros, cosa que representa el 21,7% del total del grup. Aquesta aposta estratègica per la regió es tradueix en una sòlida implantació industrial, amb sis fàbriques i un centre logístic distribuïts a diferents localitats aragoneses. Presència industrial a Aragó La companyia compta amb una planta de pinsos i un escorxador de porcí a Ejea de los Caballeros, una fàbrica de farina a Tardienta, una incubadora avícola a Sástago, una planta de processament de subproductes a Mercazaragoza i un assecador i comercialitzadora de pernil a Calamocha. Aquesta xarxa de centres genera més de 2.360 llocs de treball directes a la comunitat. Inversió i eficiència productiva Durant el 2024, Grup Vall Companys va destinar més de 8,2 milions d’euros a noves inversions a Aragó, amb l’objectiu de modernitzar les instal·lacions, millorar l’eficiència energètica i incorporar tecnologies d’última generació. Destaca la inversió realitzada a Calamocha, on s’han instal·lat plaques solars i calderes de biomassa, i s’hi ha incorporat tecnologia d’altes pressions per garantir la competitivitat als mercats internacionals. També s’han executat millores importants a Ejea i Mercazaragoza, amb un fort component en autoconsum energètic. Aragó, eix de l’economia circular del Grup La comunitat aragonesa també s’ha convertit en el centre neuràlgic dels projectes d’economia circular del grup. Entre ells, el desenvolupament de Biovall Heparine Science en col·laboració amb Bioibèrica, per a la producció d’heparina a partir de mucosa porcina, i l’ampliació de VEOS Ibèrica, a Monzón, especialitzada en la transformació de sang porcina en ingredients proteics. Aquest darrer projecte preveu una inversió superior a 71 milions d’euros, amb la incorporació de línies de producció per a col·lagen i plasma destinats al consum humà. Talent, formació i projecció internacional L’aposta pel talent local i la formació contínua és un altre dels pilars del grup, que compta amb més de 200 convenis amb universitats i centres de formació professional, molts a Aragó. El 2024, Vall Companys va invertir més de 480.000 euros en formació interna, cosa que li ha valgut el reconeixement com a TOP Employer per cinquè any consecutiu. En paral·lel, el grup manté la seva projecció internacional a Amèrica Llatina, on des del 2017 ha desenvolupat aliances a països com Perú, Colòmbia, Mèxic, Uruguai i Brasil, fomentant la producció local i generant noves oportunitats professionals per al seu equip. Enviar comentarios Paneles laterales Historial Guardado Resultados de traducción disponibles
El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació […]
Veure més

Col·laboradors