França en alerta màxima per la PPA

El passat 9 de gener, en una de les batudes de caça que es realitzen a la regió de La Valònia, afectada per la PPA, per tal de disminuir les poblacions de senglars a la zona fronterera amb França, 2 dels senglars morts van donar positiu a la PPA .

L’aspecte que preocupa les autoritats gales és que els exemplars positius a PPA formaven part d’un grup més gran de senglars (8 senglars en total, 4 van ser abatuts i 4 van fugir, i dels abatuts 2 van donar positiu).

Aquest fet ha aixecat totes les alarmes a França davant la possibilitat que la PPA traspassi la frontera i, per això, les autoritats gales han ampliat la zona tampó i han construït 30 quilòmetres de tanques per evitar el pas de senglars de Bèlgica a França, i ara s’ha instal·lat una tanca addicional de 15 km a la frontera francesa.

A la veïna regió belga de La Valònia ja s’havia procedit al sacrifici preventiu a la tardor de 4.000 porcs i tenen previst, fins al març de 2020, eliminar la meitat de la població actual de senglars, xifrada en uns 30.000 exemplars. Precisament ha estat en una d’aquestes batudes on s’han abatut als exemplars que han donat positiu.

La preocupació dels porcicultors francesos és molt alta i s’ha reforçat el dispositiu nacional de lluita contra la PPA doncs, de detectar-se un cas en una explotació, França perdria el seu estatus de país indemne i se li tancarien els mercats a l’exportació de carn de porc.

Foto: Jonas Renner

Col·laboradors