Galícia és la primera Comunitat a aconseguir la acreditació de qualitat per al control a escorxadors de l’ENAC

El Servei Veterinari d’Inspecció de Salut Pública de Pontevedra, que depèn de la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat, és pioner a Espanya en aconseguir l’acreditació de qualitat per al control d’escorxadors i indústria agroalimentàries atorgada per l’Entitat Nacional d’Acreditació (ENAC).

 

 

 

L’ENAC és l’organisme designat per l’administració espanyola per establir el sistema d’acreditació a nivell nacional, segons les normes internacionals i seguint les polítiques establertes per la Unió Europea. És, doncs, l’únic organisme per atorgar acreditacions d’aquest tipus a Espanya, molt més exigents que les certificacions de qualitat, ja que avalen la competència tècnica en un àmbit determinat.

Els serveis d’inspecció veterinària de salut pública de la Conselleria de Sanitat són els encarregats de realitzar les actuacions de control oficial de la cadena alimentària a Galícia als establiments alimentaris per verificar el compliment de la normativa de seguretat alimentària per tal de reduir al mínim riscos per a la salut associats al consum d’aliments.

Des de l’any 2012, el personal inspector veterinari de Salut Pública ja realitzava les actuacions mitjançant procediments de qualitat basats en la norma UNE-EN-ESO/IEC 17020, que a partir d’ara van ser reconeguts amb la marca ENAC. Aquest reconeixement és la confirmació d’un treball seriós, format i compromès dut a terme per la inspecció de salut pública i que garanteix l’excel·lència del personal.

El camí fins aconseguir aquesta distinció va suposar la realització d’exàmens exhaustius per part de l’ENAC que inclouen tant auditories documentals com visites d’acompanyament en la realització de les tasques d’inspecció. Aquest procés va implicar l’afermament del sistema de qualitat amb les normes i els procediments d’actuació perfectament establerts i planificats que garanteixen la uniformitat, la qualitat i la transparència de les actuacions de control oficial.

L’ampli abast d’aquesta acreditació per la norma UNE-EN-ESO/IEC 17020 que estableix els “requisits per al funcionament de diferents tipus d’organismes que fan la inspecció” inclou activitats de control oficial (inspeccions, auditories i presa de mostres) a indústries alimentàries, escorxadors, llotges i comerç al detall.

En l’actualitat Galícia és la primera comunitat autònoma a aconseguir aquesta acreditació d’ENAC en l’àmbit agroalimentari i, en concret, en l’àmbit de la seguretat alimentària, els serveis d’inspecció veterinària de salut pública de la Conselleria de Sanitat són els primers a Espanya. , en rebre la distinció en competència tècnica de l’Entitat Nacional d’Acreditació (ENAC).

L’acreditació és una eina que garanteix la seguretat i la integritat de les activitats d’avaluació i control que intervenen en un sector clau per a les polítiques públiques com la protecció de la salut. A més, l’acreditació és una activitat regulada a Europa, per la qual cosa el seu ús a diferents països ofereix plena garantia de compatibilitat i harmonització.

Aquesta acreditació de la inspecció de salut pública es veu sumar a l’acreditació per la norma UNE-EN-ESO/IEC 17025 del Laboratori de Salut Pública de Galícia aconseguida l’any 1998 sent al seu moment també el primer laboratori de salut pública que es va acreditar a Espanya.

ÚLTIMES NOTÍCIES

El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació global de 4.163 milions d’euros i es va posicionar com el primer grup empresarial del sector de l’alimentació a Espanya. Una part molt significativa d’aquesta activitat es concentra a Aragó, on la companyia va assolir una facturació de 904 milions d’euros, cosa que representa el 21,7% del total del grup. Aquesta aposta estratègica per la regió es tradueix en una sòlida implantació industrial, amb sis fàbriques i un centre logístic distribuïts a diferents localitats aragoneses. Presència industrial a Aragó La companyia compta amb una planta de pinsos i un escorxador de porcí a Ejea de los Caballeros, una fàbrica de farina a Tardienta, una incubadora avícola a Sástago, una planta de processament de subproductes a Mercazaragoza i un assecador i comercialitzadora de pernil a Calamocha. Aquesta xarxa de centres genera més de 2.360 llocs de treball directes a la comunitat. Inversió i eficiència productiva Durant el 2024, Grup Vall Companys va destinar més de 8,2 milions d’euros a noves inversions a Aragó, amb l’objectiu de modernitzar les instal·lacions, millorar l’eficiència energètica i incorporar tecnologies d’última generació. Destaca la inversió realitzada a Calamocha, on s’han instal·lat plaques solars i calderes de biomassa, i s’hi ha incorporat tecnologia d’altes pressions per garantir la competitivitat als mercats internacionals. També s’han executat millores importants a Ejea i Mercazaragoza, amb un fort component en autoconsum energètic. Aragó, eix de l’economia circular del Grup La comunitat aragonesa també s’ha convertit en el centre neuràlgic dels projectes d’economia circular del grup. Entre ells, el desenvolupament de Biovall Heparine Science en col·laboració amb Bioibèrica, per a la producció d’heparina a partir de mucosa porcina, i l’ampliació de VEOS Ibèrica, a Monzón, especialitzada en la transformació de sang porcina en ingredients proteics. Aquest darrer projecte preveu una inversió superior a 71 milions d’euros, amb la incorporació de línies de producció per a col·lagen i plasma destinats al consum humà. Talent, formació i projecció internacional L’aposta pel talent local i la formació contínua és un altre dels pilars del grup, que compta amb més de 200 convenis amb universitats i centres de formació professional, molts a Aragó. El 2024, Vall Companys va invertir més de 480.000 euros en formació interna, cosa que li ha valgut el reconeixement com a TOP Employer per cinquè any consecutiu. En paral·lel, el grup manté la seva projecció internacional a Amèrica Llatina, on des del 2017 ha desenvolupat aliances a països com Perú, Colòmbia, Mèxic, Uruguai i Brasil, fomentant la producció local i generant noves oportunitats professionals per al seu equip. Enviar comentarios Paneles laterales Historial Guardado Resultados de traducción disponibles
El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació […]
Veure més

Col·laboradors