Galícia és la primera Comunitat a aconseguir la acreditació de qualitat per al control a escorxadors de l’ENAC

El Servei Veterinari d’Inspecció de Salut Pública de Pontevedra, que depèn de la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat, és pioner a Espanya en aconseguir l’acreditació de qualitat per al control d’escorxadors i indústria agroalimentàries atorgada per l’Entitat Nacional d’Acreditació (ENAC).

 

 

 

L’ENAC és l’organisme designat per l’administració espanyola per establir el sistema d’acreditació a nivell nacional, segons les normes internacionals i seguint les polítiques establertes per la Unió Europea. És, doncs, l’únic organisme per atorgar acreditacions d’aquest tipus a Espanya, molt més exigents que les certificacions de qualitat, ja que avalen la competència tècnica en un àmbit determinat.

Els serveis d’inspecció veterinària de salut pública de la Conselleria de Sanitat són els encarregats de realitzar les actuacions de control oficial de la cadena alimentària a Galícia als establiments alimentaris per verificar el compliment de la normativa de seguretat alimentària per tal de reduir al mínim riscos per a la salut associats al consum d’aliments.

Des de l’any 2012, el personal inspector veterinari de Salut Pública ja realitzava les actuacions mitjançant procediments de qualitat basats en la norma UNE-EN-ESO/IEC 17020, que a partir d’ara van ser reconeguts amb la marca ENAC. Aquest reconeixement és la confirmació d’un treball seriós, format i compromès dut a terme per la inspecció de salut pública i que garanteix l’excel·lència del personal.

El camí fins aconseguir aquesta distinció va suposar la realització d’exàmens exhaustius per part de l’ENAC que inclouen tant auditories documentals com visites d’acompanyament en la realització de les tasques d’inspecció. Aquest procés va implicar l’afermament del sistema de qualitat amb les normes i els procediments d’actuació perfectament establerts i planificats que garanteixen la uniformitat, la qualitat i la transparència de les actuacions de control oficial.

L’ampli abast d’aquesta acreditació per la norma UNE-EN-ESO/IEC 17020 que estableix els “requisits per al funcionament de diferents tipus d’organismes que fan la inspecció” inclou activitats de control oficial (inspeccions, auditories i presa de mostres) a indústries alimentàries, escorxadors, llotges i comerç al detall.

En l’actualitat Galícia és la primera comunitat autònoma a aconseguir aquesta acreditació d’ENAC en l’àmbit agroalimentari i, en concret, en l’àmbit de la seguretat alimentària, els serveis d’inspecció veterinària de salut pública de la Conselleria de Sanitat són els primers a Espanya. , en rebre la distinció en competència tècnica de l’Entitat Nacional d’Acreditació (ENAC).

L’acreditació és una eina que garanteix la seguretat i la integritat de les activitats d’avaluació i control que intervenen en un sector clau per a les polítiques públiques com la protecció de la salut. A més, l’acreditació és una activitat regulada a Europa, per la qual cosa el seu ús a diferents països ofereix plena garantia de compatibilitat i harmonització.

Aquesta acreditació de la inspecció de salut pública es veu sumar a l’acreditació per la norma UNE-EN-ESO/IEC 17025 del Laboratori de Salut Pública de Galícia aconseguida l’any 1998 sent al seu moment també el primer laboratori de salut pública que es va acreditar a Espanya.

Col·laboradors