Interovic llança un missatge de tranquil·litat: Hi haurà xai per Nadal i sempre d’origen nacional!

Cada cop comencem a escoltar més a prop els sons del Nadal i també rumors com que s’està detectant una escassetat de carn de xai al mercat i que aquesta situació és el que ha provocat que el preu d’aquesta carn hagi augmentat o que el preu s?hagi disparat per la demanda dels països musulmans. En aquest sentit, l’Organització Interprofessional de l’Oví i Caprí –INTEROVIC- ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat per informar que el sector oví i cabrum espanyol està preparat per subministrar prou carn de llet, xai i cabrit als consumidors aquest Nadal. “El sector està prou preparat per proveir carn de llet, xai i cabrit durant les festes, només que porta el seu ritme i aquest any el que hem detectat és que s’estan avançant les compres de Nadal”, afirma Raúl Muñiz, president d’INTEROVIC .

Però el que sí que preocupa el sector és la gran quantitat de producte d’importació que entra al nostre país, principalment procedent de països veïns com França, Itàlia o Grècia. “És fonamental traslladar als consumidors la importància de fixar-se a l’origen de la carn de llet, xai i cabrit per Nadal. És veritat que la carn d’importació és més assequible, però normalment és un producte menys fresc ja que fins que arriba al punt de venda a Espanya ha pogut passar 5 o 6 dies des del sacrifici de l’animal. A més, consumint xai nacional estem ajudant els nostres productors, aquells que mantenen viu el medi rural”.

 

 

“El sector està prou preparat per proveir carn de llet, xai i cabrit durant les festes, només que porta el seu ritme i aquest any el que hem detectat és que s’estan avançant les compres de Nadal”, afirma Raúl Muñiz, president d’INTEROVIC “.

No obstant això, cal no oblidar que l’anomenat consum conscient és una tendència imparable i cada cop més ens trobem davant de consumidors més conscienciats per una alimentació ètica i sostenible. En aquest sentit, INTEROVIC recorda que la carn de xai i cabrit ha demostrat al llarg de la història que consumir aquests productes és saludable, saborosa i, sobretot, sostenible.

 

“Consumint xai nacional estem ajudant els nostres productors, aquells que mantenen viu el medi rural”.

 

Una producció natural i sostenible

Gràcies al seu mètode de producció natural, a través del pasturatge, ens trobem amb un producte que compta amb múltiples beneficis mediambientals, socials i econòmics i que no podem oblidar que:

  • Ens trobem possiblement davant del sector ramader que millor manté viu i actiu el medi rural.
  • Un sector que ajuda a fomentar la biodiversitat a tot el territori gràcies a la rotació de bestiar que escampin llavors per tot el territori.
  • Ajuda a assentar la població al medi rural. Actualment dóna feina a més de cent cinquanta mil famílies.
  • Ajuda a prevenir els incendis gràcies a la integració dels ramats als espais més desafavorits.
  • La presència de ramats és determinant per a la conservació dels hàbitats dinterès natural.
  • Les pastures serveixen per emmagatzemar carboni a terra de forma segura, protegint els ecosistemes. Les ovelles fan un ús respectuós dels recursos naturals i els tornen en forma d’un aliment excepcional.
  • El lletó, xai i cabrit són productes de proximitat, Espanya compta amb 6 IGPs i més de 90 races autòctones entre ovelles i cabres, cosa que garanteix que el producte nacional estigui adaptat a gust dels nostres consumidors.

I és que consumir productes d’origen nacional, els consumidors estan apostant pels nostres ramaders, pels nostres pobles, per les races autòctones i per un producte molt més fresc, a més de garantir el futur d’un sector que tan perjudicat s’ha vist en els últims temps.

 

[vcex_divider color=”#dddddd” width=”100%” height=”1px” margin_top=”20″ margin_bottom=”20″]

Algunes dades del sector
El sector oví i cabrum espanyol compta amb un sistema de producció regulat per la legislació europea, considerada la més estricta del món per dur a terme els controls més exigents quant a benestar i sanitat animal, protecció medi ambiental i seguretat alimentària. La producció espanyola compta amb un procés que garanteix al consumidor un producte de qualitat, des de la granja fins a la taula.

Tot i que la xifra total d’importacions el 2020 ha disminuït respecte al 2019, encara se situa en 10.044 tones, i Itàlia, França i Grècia són els principals països dels quals importem oví.
El consum total a les llars espanyoles va ser de 66.215 tones el 2020, havent pujat el consum per càpita de 1,31 el 2019 a 1,40 el 2020.

Col·laboradors