INTERPORC i el MAPA reforcen amb un vídeo animat la seva campanya de prevenció davant de la Febre Porcina Africana

INTERPORC  i el MAPA (Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació) està desenvolupant una nova campanya de prevenció, que reforça les accions que realitza des de la reaparició de la Febre Porcina Africana (ASF per les sigles en anglès) a Europa.

 

 

El vídeo animat té dos minuts de durada i en la seva elaboració ha participat el Comitè Científic de Sanitat Animal d’INTERPORC. Està principalment dirigit a ramaders i veterinaris, tot i que els consells que ofereix són útils per a tots els professionals del sector porcí que interactuen amb els animals.

Com assenyala Alberto Herranz, director de lNTERPORC, “fins ara, hem evitat que la Febre Porcina Africana traspassi les nostres fronteres, però el perill segueix aquí, per això fa molts mesos que desenvolupem nombroses accions per recordar, no només als professionals del sector porcí també al públic en general, que evitar l’arribada a Espanya de la Febre Porcina Africana és cosa de tothom”.

 

En aquest sentit, ha recordat la campanya ‘Donar de menjar als animals silvestres no és el natural’, amb l’objectiu de conscienciar excursionistes i població dels riscos de donar menjar a aquests animals en espais naturals, berenar-vos o quan s’acosten a nuclis urbans.

 

No convé oblidar que el virus de l’ASF és molt contagiós tant en porcs com en senglars, que es troba a les secrecions (fem, orina, saliva, sang…) dels animals infectats i que roman durant mesos en cadàvers i en carns congelades .

Tot i això, ha recordat que “és una malaltia que afecta exclusivament els animals pel que les seves conseqüències per al sector serien molt negatives”. Per això incideix en la necessitat de mantenir l’alerta al màxim i respectar completament les mesures de bioseguretat recomanades.

 

Mesures a adoptar

El vídeo, que està tenint una gran difusió, comença apel·lant directament als professionals de les granges amb la frase “els ramaders sabem molt bé que la Febre Porcina Africana té conseqüències desastroses per a una granja de porcí. Tots els porcs han de ser sacrificats i la feina d’anys, de tota una vida, canvia en un sol instant”.

A partir d’aquí, es repassen les set principals mesures que s’han de respectar a les granges.

  • Conservar en bon estat la tanca perimetral i mantenir protocols estrictes de bioseguretat.
  • Utilitzar roba i calçat exclusius
  • Higiene absoluta de persones, vehicles i materials amb accés a les instal·lacions
    Treballar amb proveïdors amb garantia sanitària
  • Limitar les visites únicament a les imprescindibles
  • Vigilar qualsevol signe preocupant als animals
  • Avisar immediatament el veterinari en cas de sospita.

Col·laboradors