José Friguls, president d’Anafric: “Si volen reduir el preu real de la cistella de la compra, rebaixin l’IVA a carns i peixos”

El proper 31 de juny finalitza el període de vigència de les mesures destinades a la població per rebaixar l’IVA d’alguns productes bàsics de la cistella de la compra i altres subvencions com la rebaixa de l’impost de l’electricitat i el gas o la bonificació del combustible per al transport professional. Des de Anafric, associació patronal càrnia, es fa una petició expressa al Govern per ampliar el període de vigent de la bonificació als aliments i “que s’inclogui rebaixar l’IVA de carns i altres aliments imprescindibles del 10% actual al 4%, amb el ànim que les famílies notin realment que el valor de la cistella de la compra s’ha reduït”.

 

 

Per a Josep Friguls, president d’Anafric, “tots els estudis del sector posen de manifest que la rebaixa a aquests dos productes ajudaria a rebaixar fins a 2 punts l’IPC. Els estudis d’algunes superfícies que s’han fet públic conclouen que, rebaixant l’IVA , els consumidors guanyarien fins a 22€ al mes per invertir a la cistella de la compra. Des d’Anafric ens preguntem si és tan evident per què no ho posen en pràctica?”.

Anafric continua amb la línia iniciada a principis d’any amb un posicionament públic a favor d’aplicar un IVA superreduït a les carns del 4%. “Ens beneficiaríem tots: consumidors, perquè amb els mateixos diners que destinen a comprar aliments poden comprar més quantitat i incloure la carn i altres aliments imprescindibles, aliments nutritius i de qualitat a la seva dieta mediterrània; els establiments de carnisseria i xarcuteria, juntament amb les peixateries, perquè el seu producte de qualitat tindria sortida i no haurien de pensar en si aquest mes tanquem o no, i al Govern, perquè malgrat rebaixar l’IVA, un nombre més gran de consumidors adquirien aquests aliments de manera que la recaptació no hauria de baixar”.

En aquest sentit, Anafric posa l’exemple de països com Portugal, que ha iniciat fins al mes d’octubre una mesura anomenada IVA ZERO que elimina el títol impositiu a productes carnis com el pollastre, el porc, el gall dindi, el boví o el peix.

Col·laboradors