La UAB crea una herramienta para detectar ‘fake news’ sobre seguridad alimentaria

La UAB crea una eina per detectar ‘mentida news’ sobre seguretat alimentariaLa UAB crea una eina per detectar ‘mentida news’ sobre seguretat alimentària. Un equip multidisciplinari d’investigadors de la UAB ha desenvolupat una eina per detectar mentida news sobre seguretat alimentària, en un moment en què aquest tipus d’informacions abunden a la xarxa.

L’instrument es diu Asclepium Oracle i fa servir la ciència de dades per detectar notícies falses basades en l’arxiu d’opinions científiques de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA).

L’equip de la UAB va fer una demostració per presentar la seva proposta en la cerimònia en línia del lliurament de premis que va tenir lloc el divendres 19 de març. A la iniciativa han participat els investigadors de l’àmbit de la seguretat alimentària Jordi Serratosa, Elena Jacas, Olga Pijoan, Andrea López, Eduard Grau i Carolina Ripollès; de l’àmbit de la intel·ligència artificial Remo Suppi, Álvaro Wong i Edwar Macias; i de l’àmbit de la comunicació Santiago Tejedor, Cristina Pulido i Diana Sanjinés.

A partir de la base de dades de l’EFSA, localitza aquestes informacions adequades a la premsa i les distingeix i les separa de notícies de clickbait, aquelles encapçalades per titulars sensacionalistes. Aquest procés es fa mitjançant una nova metodologia basada en tècniques d’anàlisi de coincidències en els textos i d’aparellament de patrons, que es combinen amb la validació de les informacions publicades, proposats per l’EFSA.

L’organització europea compta amb un equip d’experts en comunicació i en seguretat alimentària, amb la finalitat de proporcionar una puntuació final a la fiabilitat de cada informació que apareix en xarxes. Aquesta eina de la UAB va rebre el passat 19 de març el primer premi de la Hackathon de l’EFSA, un reconeixement impulsat per trobar una solució d’intel·ligència artificial per detectar notícies falses sobre aquest camp.

Col·laboradors