La Xarxa Municipal Ramader-Càrnica celebra la primera Trobada d’Alcaldes i Regidors

La Xarxa Municipal Ramader-Càrnica ha celebrat a Madrid la primera reunió d’alcaldes i regidors dels seus municipis adherits, a la qual han acudit una vintena de responsables d’ajuntaments com Alcarràs (Lleida), Alerre i Binéfar (Osca), Cabezuela i Cantimpalos ( Segòvia), El Viso (Còrdova), Lleida, Tarancón (Conca) o Totana (Múrcia).

 

 

Han intervingut en nom de les sis interprofessionals, Raúl Muñiz, president d’INTEROVIC, i Mª Luz de Santos, Directora d’INTERCUN, per donar la benvinguda als responsables municipals, ia la trobada de diàleg hi han participat també el Secretari General per al Repte Demogràfic del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Francesc Xavier Boya, que ha posat en valor el paper de la indústria als municipis rurals com a “estratègica per vertebrar el medi rural i gran aliada per al procés de despoblació en territoris del nostre país”; i el Secretari General de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Carlos Daniel Casares, que ha trasllat el compromís de l’organització sustentat a l’acord de col·laboració signat el juny de 2021, ressaltant l’interès de les iniciatives impulsades per la xarxa com a “element vital per fer front a la tendència creixent de despoblació a Espanya”.

A la reunió s’han presentat les línies de treball per al 2023 i la Declaració Constitutiva de la Xarxa, que recull en deu punts els seus objectius fundacionals per desenvolupar aquesta iniciativa com el millor instrument per defensar i promoure els interessos compartits entre la cadena ramadero-càrnia i les entitats locals on s’assenten les seves activitats.

 

La Xarxa ja compta avui dia amb vint-i-cinc municipis de tot Espanya (Galícia, Cantàbria, Aragó, Catalunya, Castella-la Manxa, Múrcia, Extremadura, Castella i Lleó), i amb una vintena més en procés d’adhesió

 

La Xarxa Municipal Ramader-Càrnica neix amb l’impuls de les sis organitzacions interprofessionals ASICI, AVIANZA, INTERCUN, INTEROVIC, INTERPORC i PROVACUNO, en col·laboració amb la FEMP, amb el propòsit de reconèixer l’important suport dels municipis en el desenvolupament de l’activitat de la cadena, i esdevenir una plataforma de diàleg i un espai de col·laboració entre municipis i el sector, per afrontar reptes comuns.

 

a Xarxa ja compta avui dia amb vint-i-cinc municipis de tot Espanya (Galícia, Cantàbria, Aragó, Catalunya, Castella-la Manxa, Múrcia, Extremadura, Castella i Lleó), i amb una vintena més en procés d’adhesió, buscant sinergies per fomentar les condicions que han permès que la cadena de valor ramader-càrnia sigui des de fa temps un dels motors econòmics i socials més importants del país i actuï com un dels agents vertebradors més grans de l’Espanya rural, especialment en aquells municipis més petits, contribuint així a combatre la creixent despoblació en aquests.

 

La importància de la cadena ramadero-càrnia a l’economia espanyola

L’impacte positiu de la cadena ramadero-càrnia també és significatiu a nivell nacional, on aporta prop de 48.000 milions d’euros al PIB nacional i genera 672.000 llocs de treball directes. A més, l’activitat mobilitza dos milions de llocs de treball associats que s’enquadren en una selecció variada d’activitats com la producció agrícola destinada a l’alimentació del bestiar i als professionals dels sectors veterinaris, de pinsos, sanitat animal, logística i transport i indústries auxiliars.

 

La indústria càrnia espanyola va posar als mercats el 2021 un total de 7,7 milions de tones de carns i 1,5 milions de tones elaborats per valor de 31.727 milions d’euros.

 

L’activitat ramadera es desenvolupa a més de 350.000 granges de tota la geografia nacional que fan una aportació de 16.500 milions d’euros a la Producció Final Agrària, d’acord amb les dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

 

A més, la indústria càrnia espanyola va posar als mercats el 2021 un total de 7,7 milions de tones de carns i 1,5 milions de tones d’elaborats per valor de 31.727 milions d’euros.

Amb aquesta producció s’ha assegurat la sobirania alimentària d’Espanya pel que fa a les carns ia més a més ha permès que 3,46 milions de tones de carns i productes elaborats variats s’hagin dedicat a l’exportació a mercats de tot el món.

Aquestes transaccions han arribat a un valor de 9.107 milions d’euros, amb un creixement del 5% en facturació exterior i volum respecte a les xifres de l’any anterior. Aquestes xifres tenen una rellevància estratègica especial en un moment on el comerç internacional està patint una forta reculada i on la cadena ramader-càrnia s’ha erigit com una garantia per mantenir el balanç positiu de la balança de pagaments.

Com formar part de la Xarxa

Els municipis que vulguin formar part de la Xarxa Municipal Ramader-Càrnica han d’aprovar una declaració institucional a favor de la cadena carni-ramadera i acompanyar aquesta decisió amb una acció comunicativa. Tota la informació necessària sobre el procés, els propòsits de la Xarxa municipal i el formulari de contacte estan disponibles a la web de la plataforma.

 

La Xarxa Municipal per la cadena ramadero-càrnia té la intenció de ser un reflex de la gran diversitat que hi ha a Espanya. Per això pretén que a mitjà termini entre els seus membres es trobin localitats de totes les zones geogràfiques del país i que estiguin governades per forces polítiques de tot signe. A la

iniciativa també té cura de la representativitat demogràfica amb la participació de municipis de totes les mides, incloent-hi els menors de 5.000 habitants, on la incidència positiva de l’activitat és encara més notable.

Col·laboradors