Alemanya va registrar un primer cas de pesta porcina africana (PPA), un senyal preocupant en un país on la cria i el comerç de porcs estan molt desenvolupats, ha anunciat aquest dijous 10 de setembre de l’any 2020 la ministra d’Agricultura Julia Klöckner. El virus va ser detectat en les restes d’un senglar trobat a prop de la frontera amb Polònia, a la regió de Brandenburg, que envolta Berlín. Aquest virus, com el consum de carn infectada, no és perillós per a l’ésser humà, ni tampoc el consumeix de la seva carn.
Els preus del porc alemany a l’engròs van caure un 14% el mateix dia en què la Xina va prohibir la importanción de carn porcina alemanya. Alemanya és el principal productor de la UE. Les exportacions alemanyes de carn de porc a la Xina tenen un valor de prop de 1.000 milions d’euros (1.200 milions de dòlars) anuals, i els volums es van duplicar en els primers quatre mesos d’aquest any a causa de l’augment de la demanda després que la producció xinesa es va reduir en un 20%.
A la Xina, el major productor de carn de porc del món, la malaltia va causar que centenars de milions d’animals fossin sacrificats i va elevar les importacions de proteïnes d’altres fonts.
La pesta porcina africana es propaga per contacte amb animals infectats i també pot ser propagada per persones i camions. Gairebé sempre és mortal en els porcs, però no és nociva per a les persones.
Alemanya ha tractat d’aconseguir que es prohibeixin les exportacions de forma limitada i regional, ja que el brot prop de la frontera polonesa està a centenars de quilòmetres de la principal regió productora, al nord-oest de país. Si bé el concepte d’una prohibició regional existeix en el comerç intracomunitari, la Xina s’ha cenyit fins ara a les prohibicions nacionals.
Les exportacions alemanyes incloïen grans tonatges de parts de porc, com orelles, morros i potes, que es consideren delícies a Àsia però que no són tan desitjades a Europa.