La XIX edició de la Llotja Nacional d’Oví, organitzada per la Llotja de Binéfar, gran èxit de convocatòria

Més de 300 persones es van concentrar a la XIX edició de la Llotja Nacional d’Ovinoorganitzada, per primera vegada per la Llotja de Binéfar. Els assistents han pogut gaudir, durant la jornada celebrada aquesta setmana, de diverses ponències on s’ha donat a conèixer el passat, present i futur del sector oví i els propers reptes, per acabar amb la sessió de la Llotja Nacional d’Oví i una degustació , per a tots ells, de xai d’Aragó.

Es va anunciar una nova línia de subvencions per al sector, concretament 31,7 milions d’euros per a l’oví i el cabrum, i que el ramader rebrà abans del proper 30 de setembre sense necessitat de tramitar una sol·licitud addicional.

 

[vcex_button url=”www.anafric.es” title=”PONENCIAS” style=”flat” align=”left” color=”orange” size=”small” target=”self” rel=”none”]PONENCIAS[/vcex_button]

 

1a. Reptes i oportunitats a l’exportació d’oví, a càrrec de Pepe Hernández Pacheco, responsable de l’àrea d’exportació de BOVISA. Repasso les dades actuals d’exportació a Espanya, remarcant el descens l’últim any a causa de la reculada de compra per part de Líbia. En aquesta situació han aparegut dues vies de sortida confirmades: Aràbia Saudita i Jordània, actualment referències exportadores del nostre país que ha de competir amb Romania a l’hora de col·locar producte.

2a. Ramaderia de precisió: Oportunitat per a l’espècie ovina, amb el catedràtic de Producció Animal de la Facultat de Veterinària de la Universitat de Saragossa, Alfonso Abecia Martínez. La seva ponència es va centrar en el concepte de Ramaderia de precisió: monitorització i seguiment dels animals a través de les noves tecnologies. Segons el doctor Abecia, “el futur del sector ramader passa per individualitzar el tracte de cada animal”.

3a. Productes a base de cèl·lules i altres amenaces per a la carn natural, protagonitzada pel catedràtic de Tecnologia dels Aliments de la Facultat de Veterinària de la Universitat de Saragossa, José Antonio Beltrán Gràcia, i el seu missatge argumentat sobre els dubtes que projecta la producció de seudocarn a força de cèl·ludes. Des de l’extracció de les mateixes fins a la producció industrial de l’article que, finalment, arribi al consumidor. Sabem poc sobre aquests desenvolupaments –en boví i aus- que és evident que s’estan realitzant, gràcies a les inversions de capitals, principalment, dels Estats Units. El doctor Beltrán Gràcia concloïa assegurant que, ara com ara, aquests productes, “no són una amenaça per al sector de la carn; molt menys per a l’oví, ja que no es coneix cap desenvolupament en aquesta espècie”.

4a. Integracor: una eina de treball per als nous temps, amb els veterinaris de Nanta –Grup Nutreco-, Laura Marco García i José María Bello Dronda.

5a. El repte de l´aprovisionament alimentari en aquests temps, a càrrec d´Ana Charle Crespo, cap d´àrea de Sectors Ramaders del Ministeri d´Agricultura, Pesca i Alimentació; fou l’única ponència virtual per mitjà de videoconferència.

Precisament, des del Ministeri es va assegurar que malgrat les crisis dels últims anys, el sector no ha patit cap mena de problema d’aprovisionament a Espanya, però sí que ha patit l’increment dels costos de producció a causa de la invasió russa a Ucraïna i el conflicte que li ha passat.

En aquest sentit, es va fer un important anunci: una nova línia de subvencions per al sector, concretament 31,7 milions d’euros per a l’oví i el cabrum, i que el ramader rebrà abans del proper 30 de setembre sense necessitat de tramitar una sol·licitud addicional .

Foto: SomosLiteraRadio

Col·laboradors