L’any 2023 confirma el canvi de cicle del sector porcí: Primaran els valors socials, els mediambientals i la qualitat

L’any 2023 confirma un canvi de cicle iniciat el 2022 per al sector porcí de capa blanca “en què prevalen els valors socials i mediambientals, així com la seguretat alimentària. Com a resultat el sector genera més valor econòmic, social i mediambiental”. Així ho ha explicat Alberto Herranz, director de la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (INTERPORC), en una roda de premsa en què ha detallat els resultats del sector porcí de capa blanca durant l’any 2023.

 

 

Les dades, ha dit, “dibuixen un escenari d´evolució sectorial després d’una dècada de gran creixement impulsada per la competitivitat d’empreses i persones, així com la qualitat dels productes”.

Ara, la nova radiografia del porcí és la “d’un sector resilient i competitiu que compatibilitza objectius de valor i volum”. El cens ramader porcí es va situar en 30,06 milions d’animals, fet que suposa un lleuger descens respecte de l’any anterior (-1,9%); i la producció de carn va assolir els 4,88 milions de tones (-2,9%).

Aquests resultats “confirmen aquest procés d‟adaptació de l‟estructura productiva del sector ja iniciat el 2022, i indiquen l‟aposta del sector per l‟eficiència productiva a través de projectes d‟economia circular; sostenibilitat; bioseguretat; benestar animal; o seguretat alimentària a tota la cadena.

 

El porcí es manté com el sector amb el saldo comercial més important del sistema agroalimentari i es consolida en la condició d’un sector estratègic per a l’economia espanyola

 

Exportacions

Pel que fa als resultats de les exportacions, Daniel de Miguel, director internacional d’INTERPORC, ha explicat que el sector va superar per primer cop el 2023 la barrera dels 9.000 milions d’euros. En total, va vendre fora de les nostres fronteres 2,8 milions de tones de carn i productes porcins (-4,4%), per un valor de 9.030 milions d’euros (+9,1%). Això indica que, malgrat la lleugera reducció en volum, hi ha hagut un increment del valor exportat.

L’impacte positiu s’ha deixat notar clarament al saldo comercial exterior, que ha crescut un 8,9% fins a situar-se en 8.409,7 milions d’euros. Amb això, el porcí es manté com el sector amb el saldo comercial més important del sistema agroalimentari i es consolida en la condició d’un sector estratègic per a l’economia espanyola.

Per a Alberto Herranz, aquestes dades demostren que “el sector porcí treballa amb convicció en la construcció de sòlids fonaments de futur mitjançant produccions sostenibles que s’anticipen a les demandes dels consumidors actuals en benestar animal i protecció mediambiental”.

Gràcies a això, el balanç del 2023 confirma que “seguim sent competitius i seguim generem valor. Aquest és el mapa del nou escenari on ens trobem”, ha conclòs.

ÚLTIMES NOTÍCIES

El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació global de 4.163 milions d’euros i es va posicionar com el primer grup empresarial del sector de l’alimentació a Espanya. Una part molt significativa d’aquesta activitat es concentra a Aragó, on la companyia va assolir una facturació de 904 milions d’euros, cosa que representa el 21,7% del total del grup. Aquesta aposta estratègica per la regió es tradueix en una sòlida implantació industrial, amb sis fàbriques i un centre logístic distribuïts a diferents localitats aragoneses. Presència industrial a Aragó La companyia compta amb una planta de pinsos i un escorxador de porcí a Ejea de los Caballeros, una fàbrica de farina a Tardienta, una incubadora avícola a Sástago, una planta de processament de subproductes a Mercazaragoza i un assecador i comercialitzadora de pernil a Calamocha. Aquesta xarxa de centres genera més de 2.360 llocs de treball directes a la comunitat. Inversió i eficiència productiva Durant el 2024, Grup Vall Companys va destinar més de 8,2 milions d’euros a noves inversions a Aragó, amb l’objectiu de modernitzar les instal·lacions, millorar l’eficiència energètica i incorporar tecnologies d’última generació. Destaca la inversió realitzada a Calamocha, on s’han instal·lat plaques solars i calderes de biomassa, i s’hi ha incorporat tecnologia d’altes pressions per garantir la competitivitat als mercats internacionals. També s’han executat millores importants a Ejea i Mercazaragoza, amb un fort component en autoconsum energètic. Aragó, eix de l’economia circular del Grup La comunitat aragonesa també s’ha convertit en el centre neuràlgic dels projectes d’economia circular del grup. Entre ells, el desenvolupament de Biovall Heparine Science en col·laboració amb Bioibèrica, per a la producció d’heparina a partir de mucosa porcina, i l’ampliació de VEOS Ibèrica, a Monzón, especialitzada en la transformació de sang porcina en ingredients proteics. Aquest darrer projecte preveu una inversió superior a 71 milions d’euros, amb la incorporació de línies de producció per a col·lagen i plasma destinats al consum humà. Talent, formació i projecció internacional L’aposta pel talent local i la formació contínua és un altre dels pilars del grup, que compta amb més de 200 convenis amb universitats i centres de formació professional, molts a Aragó. El 2024, Vall Companys va invertir més de 480.000 euros en formació interna, cosa que li ha valgut el reconeixement com a TOP Employer per cinquè any consecutiu. En paral·lel, el grup manté la seva projecció internacional a Amèrica Llatina, on des del 2017 ha desenvolupat aliances a països com Perú, Colòmbia, Mèxic, Uruguai i Brasil, fomentant la producció local i generant noves oportunitats professionals per al seu equip. Enviar comentarios Paneles laterales Historial Guardado Resultados de traducción disponibles
El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació […]
Veure més

Col·laboradors