L’any 2023 confirma el canvi de cicle del sector porcí: Primaran els valors socials, els mediambientals i la qualitat

L’any 2023 confirma un canvi de cicle iniciat el 2022 per al sector porcí de capa blanca “en què prevalen els valors socials i mediambientals, així com la seguretat alimentària. Com a resultat el sector genera més valor econòmic, social i mediambiental”. Així ho ha explicat Alberto Herranz, director de la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (INTERPORC), en una roda de premsa en què ha detallat els resultats del sector porcí de capa blanca durant l’any 2023.

 

 

Les dades, ha dit, “dibuixen un escenari d´evolució sectorial després d’una dècada de gran creixement impulsada per la competitivitat d’empreses i persones, així com la qualitat dels productes”.

Ara, la nova radiografia del porcí és la “d’un sector resilient i competitiu que compatibilitza objectius de valor i volum”. El cens ramader porcí es va situar en 30,06 milions d’animals, fet que suposa un lleuger descens respecte de l’any anterior (-1,9%); i la producció de carn va assolir els 4,88 milions de tones (-2,9%).

Aquests resultats “confirmen aquest procés d‟adaptació de l‟estructura productiva del sector ja iniciat el 2022, i indiquen l‟aposta del sector per l‟eficiència productiva a través de projectes d‟economia circular; sostenibilitat; bioseguretat; benestar animal; o seguretat alimentària a tota la cadena.

 

El porcí es manté com el sector amb el saldo comercial més important del sistema agroalimentari i es consolida en la condició d’un sector estratègic per a l’economia espanyola

 

Exportacions

Pel que fa als resultats de les exportacions, Daniel de Miguel, director internacional d’INTERPORC, ha explicat que el sector va superar per primer cop el 2023 la barrera dels 9.000 milions d’euros. En total, va vendre fora de les nostres fronteres 2,8 milions de tones de carn i productes porcins (-4,4%), per un valor de 9.030 milions d’euros (+9,1%). Això indica que, malgrat la lleugera reducció en volum, hi ha hagut un increment del valor exportat.

L’impacte positiu s’ha deixat notar clarament al saldo comercial exterior, que ha crescut un 8,9% fins a situar-se en 8.409,7 milions d’euros. Amb això, el porcí es manté com el sector amb el saldo comercial més important del sistema agroalimentari i es consolida en la condició d’un sector estratègic per a l’economia espanyola.

Per a Alberto Herranz, aquestes dades demostren que “el sector porcí treballa amb convicció en la construcció de sòlids fonaments de futur mitjançant produccions sostenibles que s’anticipen a les demandes dels consumidors actuals en benestar animal i protecció mediambiental”.

Gràcies a això, el balanç del 2023 confirma que “seguim sent competitius i seguim generem valor. Aquest és el mapa del nou escenari on ens trobem”, ha conclòs.

Col·laboradors