L’IRTA participa al projecte PigStun: Tècniques més respectuoses amb el benestar animal als escorxadors

El projecte europeu PigStun  ha començat aquest any, amb l’objectiu d’incentivar els escorxadors europeus de porcí a utilitzar nous sistemes més respectuosos amb el benestar animal.

 

Per això, l’equip científic desenvoluparà especificacions tècniques per a quatre alternatives que suposen una millora respecte a les pràctiques actuals:

1.     Sistema de caixa multifase: un sistema que facilita als animals preagrupats en petits grups a ser transportats cap a un sistema d’atordiment per gasos de multifase. El sistema començarà usant CO2, però la unitat es pot equipar per facilitar altres barreges de gasos.

2.    Heli: un sistema d’atordiment alternatiu que utilitza heli en una o dues fases, en combinació amb nitrogen.

3.    Sistema actualitzat de gasos inerts: una alternativa que es pot aplicar als equips d’atordiment ja existents (Dip-Lift o paternòster) per permetre l’ús de barreges estables de gasos alternatius amb nivells molt baixos d’oxigen.

4.     Aturdiment elèctric millorat: aquesta alternativa buscarà maneres de millorar el procés d’atordiment elèctric amb especial èmfasi en el maneig pre-atordiment, i en el disseny de la conducció i l’entrada de porcs a l’equip d’atordiment.

PigStun és beneficiari de l’acord de finançament signat amb l’European Health and Digital Executive Agency (HaDEA) sota el “Single Market Programme – Food strand”, que té com a objectiu millorar el benestar porcí. Rep finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea i de l’Institut Nacional de Recerca i Tecnologia Agrària i Alimentària.

El consorci PigStun està format per beneficiaris i socis associats d’Holanda, Dinamarca, Alemanya i Espanya, incloent-hi socis de recerca acadèmica, desenvolupadors d’equipament per a escorxadors i cinc empreses d’escorxadors per a porcí.

 

Teniu més informació en aquest enllaç.

ÚLTIMES NOTÍCIES

El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació global de 4.163 milions d’euros i es va posicionar com el primer grup empresarial del sector de l’alimentació a Espanya. Una part molt significativa d’aquesta activitat es concentra a Aragó, on la companyia va assolir una facturació de 904 milions d’euros, cosa que representa el 21,7% del total del grup. Aquesta aposta estratègica per la regió es tradueix en una sòlida implantació industrial, amb sis fàbriques i un centre logístic distribuïts a diferents localitats aragoneses. Presència industrial a Aragó La companyia compta amb una planta de pinsos i un escorxador de porcí a Ejea de los Caballeros, una fàbrica de farina a Tardienta, una incubadora avícola a Sástago, una planta de processament de subproductes a Mercazaragoza i un assecador i comercialitzadora de pernil a Calamocha. Aquesta xarxa de centres genera més de 2.360 llocs de treball directes a la comunitat. Inversió i eficiència productiva Durant el 2024, Grup Vall Companys va destinar més de 8,2 milions d’euros a noves inversions a Aragó, amb l’objectiu de modernitzar les instal·lacions, millorar l’eficiència energètica i incorporar tecnologies d’última generació. Destaca la inversió realitzada a Calamocha, on s’han instal·lat plaques solars i calderes de biomassa, i s’hi ha incorporat tecnologia d’altes pressions per garantir la competitivitat als mercats internacionals. També s’han executat millores importants a Ejea i Mercazaragoza, amb un fort component en autoconsum energètic. Aragó, eix de l’economia circular del Grup La comunitat aragonesa també s’ha convertit en el centre neuràlgic dels projectes d’economia circular del grup. Entre ells, el desenvolupament de Biovall Heparine Science en col·laboració amb Bioibèrica, per a la producció d’heparina a partir de mucosa porcina, i l’ampliació de VEOS Ibèrica, a Monzón, especialitzada en la transformació de sang porcina en ingredients proteics. Aquest darrer projecte preveu una inversió superior a 71 milions d’euros, amb la incorporació de línies de producció per a col·lagen i plasma destinats al consum humà. Talent, formació i projecció internacional L’aposta pel talent local i la formació contínua és un altre dels pilars del grup, que compta amb més de 200 convenis amb universitats i centres de formació professional, molts a Aragó. El 2024, Vall Companys va invertir més de 480.000 euros en formació interna, cosa que li ha valgut el reconeixement com a TOP Employer per cinquè any consecutiu. En paral·lel, el grup manté la seva projecció internacional a Amèrica Llatina, on des del 2017 ha desenvolupat aliances a països com Perú, Colòmbia, Mèxic, Uruguai i Brasil, fomentant la producció local i generant noves oportunitats professionals per al seu equip. Enviar comentarios Paneles laterales Historial Guardado Resultados de traducción disponibles
El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació […]
Veure més

Col·laboradors