L’IRTA participa al projecte PigStun: Tècniques més respectuoses amb el benestar animal als escorxadors

El projecte europeu PigStun  ha començat aquest any, amb l’objectiu d’incentivar els escorxadors europeus de porcí a utilitzar nous sistemes més respectuosos amb el benestar animal.

 

Per això, l’equip científic desenvoluparà especificacions tècniques per a quatre alternatives que suposen una millora respecte a les pràctiques actuals:

1.     Sistema de caixa multifase: un sistema que facilita als animals preagrupats en petits grups a ser transportats cap a un sistema d’atordiment per gasos de multifase. El sistema començarà usant CO2, però la unitat es pot equipar per facilitar altres barreges de gasos.

2.    Heli: un sistema d’atordiment alternatiu que utilitza heli en una o dues fases, en combinació amb nitrogen.

3.    Sistema actualitzat de gasos inerts: una alternativa que es pot aplicar als equips d’atordiment ja existents (Dip-Lift o paternòster) per permetre l’ús de barreges estables de gasos alternatius amb nivells molt baixos d’oxigen.

4.     Aturdiment elèctric millorat: aquesta alternativa buscarà maneres de millorar el procés d’atordiment elèctric amb especial èmfasi en el maneig pre-atordiment, i en el disseny de la conducció i l’entrada de porcs a l’equip d’atordiment.

PigStun és beneficiari de l’acord de finançament signat amb l’European Health and Digital Executive Agency (HaDEA) sota el “Single Market Programme – Food strand”, que té com a objectiu millorar el benestar porcí. Rep finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea i de l’Institut Nacional de Recerca i Tecnologia Agrària i Alimentària.

El consorci PigStun està format per beneficiaris i socis associats d’Holanda, Dinamarca, Alemanya i Espanya, incloent-hi socis de recerca acadèmica, desenvolupadors d’equipament per a escorxadors i cinc empreses d’escorxadors per a porcí.

 

Teniu més informació en aquest enllaç.

Col·laboradors