Mercolleida, nou membre de la Borsa de Comerç Europea

Mercolleida ha estat acceptada aquest dijous, 12 d’octubre, com a nou membre de la Borsa de Comerç Europea. Aquesta associació agrupa els principals mercats i operadors del sector de cereals i alimentació animal d’Europa i organitza cada any una fira a què assisteixen operadors de tot el món. Aquest any, s’ha fet a Varsòvia els dies 12 i 13 d’octubre i ha comptat amb la presència de més de 3.500 operadors.

Coincidint amb aquesta fira, la Borsa de Comerç Europea ha celebrat la seva Assemblea General, també a Varsòvia. Un dels punts de l’ordre del dia era la presentació de la Llotja Agropecuària Mercolleida, realitzada pel director general, Miquel Àngel Bergés, que ha explicat el treball que realitza Mercolleida en la fixació de cotitzacions de referència per als cereals utilitzats per a l’alimentació animal i a la distribució diària d’informació (estatal, europea i mundial) relacionada amb aquest sector.

 

L’Assemblea General de la Borsa de Comerç Europea ha aprovat en votació i per unanimitat l’entrada de Mercolleida a l’organització europea. Aquesta nova distinció dona dret a Mercolleida a organitzar la fira de la Borsa de Comerç Europea a la nostra ciutat.

 

L’Assemblea General de la Borsa de Comerç Europea ha aprovat en votació i per unanimitat l’entrada de Mercolleida a l’organització europea

 

Altres reconeixements

Mercolleida ja havia estat reconeguda aquesta primavera passada com a Llotja de Referència estatal per la Generalitat de Catalunya i el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. A més de la fixació setmanal de cotitzacions de referència per als cereals i altres primeres matèries utilitzades en l’alimentació animal, Mercolleida elabora informació diària sobre aquest mercat. Així, entre altres aspectes, es fa un seguiment diari dels preus operats a Europa, Ucraïna, Rússia, Brasil i Argentina, a més dels mercats de futurs de Chicago i Matif i qualsevol informació rellevant (comerç exterior, collites, consums,…).

Des de l’inici de la guerra a Ucraïna, Mercolleida publica un “Parte de Guerra” diari amb preus operats al mercat espanyol (gènere nacional i d’importació), referències d’altres mercats de matèries primeres i informació sobre notícies d’interès del mercat mundial de cereals. Les cotitzacions de Mercolleida són utilitzades com a referència per bona part del sector cerealista i fabricant espanyol i consultat també per operadors europeus.

La Borsa de Comerç Europea va ser creada el 1961, a iniciativa de les borses professionals de Mannheim (Alemanya) i d’Estrasburg (França), establint-se la seva seu a la Borsa de Comerç d’Estrasburg. Al llarg dels anys s’han estès a 38 borses de 12 països diferents.

El seu sobrenom i projecció superen àmpliament el marc dels negocis comercials pròpiament dits. Les borses no són borses de valors en el sentit habitual d’aquesta expressió, sinó que es tracta de mercats de cereals que agrupen els operadors del sector de grans, pinsos, alimentació animal i altres productes afins així com els serveis relacionats, com per exemple, bancs, transports, assegurances, etc.

El seu primer objectiu és l’organització de “jornades”. Cada any té lloc a una de les ciutats més importants d’Europa. A través de l’èxit creixent de les reunions esmentades, la Borsa de Comerç Europea enforteix el caràcter representatiu de les activitats de les Borses membres. Constitueixen una ocasió excepcional per a la trobada dels operadors del sector dels cereals, debatre sobre les perspectives del mercat i establir contactes comercials. La 63a edició de la Borsa de Comerç Europea té lloc aquest any els dies 12 i 13 d’octubre del 2023 a Varsòvia.

 

Col·laboradors