Objectius: Reducció neta del 90% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle para 2040

La Comissió Europea va presentar un nou objectiu climàtic consistent en una reducció neta del 90% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle per a 2040. Es busca així mantenir el lideratge europeu en la lluita contra el canvi climàtic i seguir reduint la dependència dels combustibles fòssils.

 

 

 

La Comunicació presentada s’alinea amb iniciatives europees clau com el Pacte Verd Europeu, la Llei Europea del Clima, la nova Directiva de qualitat de l’aire o el paquet de mesures.

En conjunt, tots aquests instruments tenen com a objectiu que Europa sea climàticament neutra l’any 2050, amb un objectiu intermedi d’una reducció de les emissions netes de gasos d’efecte hivernacle dels menos un 55 % per a l’any 2030, en comparació amb els valors de 1990.

Esta Comunicación busca avançar en la implementación de la legislación climática europea para preparar el camino para el 2050.

La mesura és menys ambiciosa respecte a les primeres propostes plantades per la Comissió. En el context actual de creciente malestar en el camp europeu, s’ha eliminat la menció a un possible retall del 30% de la contaminació agrícola entre 2015 i 2040.

Objectius

En la seva Comunicació, la Comissió recomana als Estats membres una reducció neta del 90% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle per a 2040 en comparació amb els nivells de 1990. A més, s’indica que la plena aplicació de la legislació vigent és vital. per aconseguir una reducció de al menys el 55% de les emissions per a l’any 2030.

La Comunicació també inclou una sèrie d’hits per aconseguir:

  1. Transmetre senyals clares als inversors i planificar a llarg termini, reduint els riscos d’actius obsolets.
  2. Descarbonitzar la indústria i els sistemes energètics de la UE, assegurant que Europa sea un destí líder per a la inversió, generant llocs de treball estables i perspectives de futur.
  3. Impulsar la resiliència d’Europa davant futures crisis, reforçant en particular la independència energètica de la UE davant les importacions de combustibles fòssils de tercers països.
  4. Evolucionar el Pacte Verde cap a un acord de descarbonización industrial,
    aprofitant les fortaleses actuals en energia eòlica, hidroelèctrica i electrolitzadors. Es busca incrementar la capacitat de fabricació de bateries, vehicles elèctrics, bombes de calor, energia solar, captura i emmagatzematge de carboni (CAC), captura i utilització de carboni (CUC), biogàs i biometà, així com promoure l’economia circular.
  5. Reformar i millorar la tarifa del carboni i l’accés a la finançament per aconseguir els objectius de reducció de les emissions industrials. El text senyala que la Comissió establirà un grup de treball dedicat a desenvolupar un enfocament global sobre tarifes i mercats del carboni.

 

 

Sectors estratègics

La Comunicació destaca alguns sectors estratègics crucials per aconseguir els objectius:  Energía, Transporte, Agricultura (el sector agrícola també pot exercir un paper en la transició, garantint al mateix temps una producció suficiente d’aliments, uns ingressos justos i el subministrament d’altres serveis vitals). , com la millora de la capacitat dels sòls i dels boscos per a emmagatzemar més carboni), Industria.

 

S’han suprimit recomanacions als ciutadans europeus per a que realitzin canvis de comportament en el seu consum, com la reducció del consum de carne, cuya introducció podria haver causat rebuig i estat instrumentalitzat per augmentar la polarització a pocs mesos de les eleccions europees de juny

 

Estrategia de gestió industrial del carboni

Finalment, a la Comunicació es senyala que per aconseguir els objectius es necessitarà el despliegue de tecnologies de captura i emmagatzematge de carboni, així com l’ús del carboni capturat a la indústria. L’Estrategia de gestió industrial del carboni de la UE recolzarà el desenvolupament de cadenes de subministrament de CO2 i la infraestructura de transport necessària

 

Conclusions i passos següents

La comunicació suposa un indicador tangible de futures iniciatives legislatives concretes per actualitzar i implementar la legislació climàtica europea.

 

En concret, s’apunta a la propera Comissió presentarà una proposta legislativa que desarrolli i concreti els objectius d’aquesta Comunicació després de les eleccions europees, en col·laboració amb el Parlament Europeu i els Estats membres.

Per últim, cal destacar que la mesura és menys ambiciosa respecte a les primeres propostes plantades per la Comissió. En el context actual de creciente malestar en el camp europeu, s’ha eliminat la menció a un possible retall del 30% de la contaminació agrícola entre 2015 i 2040.

 

A més, la Comunicació es refereix al sector agrícola des d’una perspectiva eminentemente positiva, destacant el paper que exerceix el sector en la soberanía alimentaria de la UE.

Per un altre lado, també s’han suprimit recomanacions als ciutadans europeus per a que realitzin canvis de comportament en el seu consum, com la reducció del consum de carne, cuya introducción podria haver causat rechazo i estat instrumentalitzat per augmentar la polarització a pocs quatre mesos de les. eleccions europees de juny.

Font: LLYC

 

Altres informacions

 

Col·laboradors