Pastorclim: Un projecte europeu que treballa per adaptar els sistemes pastorals del Pirineu al canvi climàtic

La vulnerabilitat dels ecosistemes pastorals degut al canvi climàtic suposa un nou repte productiu al qual s’enfronten les associacions de ramaders de races locals del Pirineu.

El projecte europeu PASTORCLIM treballarà durant els propers quatre anys en l’adaptació dels sistemes pastorals de muntanya al canvi climàtic, així com en la mitigació dels seus efectes sobre aquests mitjançant la millora de les races autòctones bovines i ovines de carn del Pirineu, i la salvaguarda i promoció de pràctiques i tradicions associades a la trashumància per a la conservació dels ecosistemes naturals.

 

 

Els dies 25 i 26 de març es presenta al Campus d’Osca d’Unitzar  aquest projecte, amb la participació d’entitats de França, Andorra i Espanya. En aquestes jornades, que tenen la seu a l’Escola Politècnica Superior s’han comptat també una visita a una explotació de ramaderia ecològica a Aínsa.

 

Reforç de la zona fronterera d’Espanya, França i Andorra

Liderat des del Campus oscenc de la Universitat de Saragossa per Pilar Santolaria Blasco, catedràtica de Producció Animal i investigadora del grup BIOFITER-IUCA, el projecte PASTORCLIM compta amb un finançament total de 1.8 milions d’euros, a través del programa 2002 , l’objectiu del qual és el reforç de la integració econòmica i social de la zona fronterera entre Espanya, França i Andorra.

Aquest projecte compta amb un consorci de treball en què associacions de ramaders, organismes d’investigació, centres de formació i governs locals d’ambdues vessants del Pirineu treballaran col·laborativament per conservar i millorar les races locals per al seu desenvolupament pastoral, alhora que es promou la conservació dels serveis ecosistèmics del pasturatge i es potencia el patrimoni cultural inherent a la transhumància.

Más información

ÚLTIMES NOTÍCIES

El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació global de 4.163 milions d’euros i es va posicionar com el primer grup empresarial del sector de l’alimentació a Espanya. Una part molt significativa d’aquesta activitat es concentra a Aragó, on la companyia va assolir una facturació de 904 milions d’euros, cosa que representa el 21,7% del total del grup. Aquesta aposta estratègica per la regió es tradueix en una sòlida implantació industrial, amb sis fàbriques i un centre logístic distribuïts a diferents localitats aragoneses. Presència industrial a Aragó La companyia compta amb una planta de pinsos i un escorxador de porcí a Ejea de los Caballeros, una fàbrica de farina a Tardienta, una incubadora avícola a Sástago, una planta de processament de subproductes a Mercazaragoza i un assecador i comercialitzadora de pernil a Calamocha. Aquesta xarxa de centres genera més de 2.360 llocs de treball directes a la comunitat. Inversió i eficiència productiva Durant el 2024, Grup Vall Companys va destinar més de 8,2 milions d’euros a noves inversions a Aragó, amb l’objectiu de modernitzar les instal·lacions, millorar l’eficiència energètica i incorporar tecnologies d’última generació. Destaca la inversió realitzada a Calamocha, on s’han instal·lat plaques solars i calderes de biomassa, i s’hi ha incorporat tecnologia d’altes pressions per garantir la competitivitat als mercats internacionals. També s’han executat millores importants a Ejea i Mercazaragoza, amb un fort component en autoconsum energètic. Aragó, eix de l’economia circular del Grup La comunitat aragonesa també s’ha convertit en el centre neuràlgic dels projectes d’economia circular del grup. Entre ells, el desenvolupament de Biovall Heparine Science en col·laboració amb Bioibèrica, per a la producció d’heparina a partir de mucosa porcina, i l’ampliació de VEOS Ibèrica, a Monzón, especialitzada en la transformació de sang porcina en ingredients proteics. Aquest darrer projecte preveu una inversió superior a 71 milions d’euros, amb la incorporació de línies de producció per a col·lagen i plasma destinats al consum humà. Talent, formació i projecció internacional L’aposta pel talent local i la formació contínua és un altre dels pilars del grup, que compta amb més de 200 convenis amb universitats i centres de formació professional, molts a Aragó. El 2024, Vall Companys va invertir més de 480.000 euros en formació interna, cosa que li ha valgut el reconeixement com a TOP Employer per cinquè any consecutiu. En paral·lel, el grup manté la seva projecció internacional a Amèrica Llatina, on des del 2017 ha desenvolupat aliances a països com Perú, Colòmbia, Mèxic, Uruguai i Brasil, fomentant la producció local i generant noves oportunitats professionals per al seu equip. Enviar comentarios Paneles laterales Historial Guardado Resultados de traducción disponibles
El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació […]
Veure més

Col·laboradors