Planta Pilot de Leather Cluster Barcelona per obtenir aigua osmotitzada i reutilitzable a la indústria del cuir

La depuradora d’Igualadina de Depuració i Recuperació S.L. (IDR), una de les plantes pioneres a Europa en el tractament d’aigües residuals industrials, i en aquest cas en el procés de transformació de la pell de les 28 empreses adoberes d’Igualada associades al Leather Cluster Barcelona està treballant en la implantació d’una Estació Regeneradora d’Aigua (ERA).

El projecte consisteix a tractar els efluents de la planta de depuració IDR per obtenir un flux d‟aigua osmotitzada (aigua pura) i un altre d‟aigua salada (la indústria de la pell necessita la sal), tots dos reutilitzables per a la indústria del cuir o per a altres usos.

 

 

 

 

Justificació del projecte

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) aposta per la utilització de recursos no convencionals per incrementar la garantia i la disponibilitat de l’aigua.

Un és l’aigua regenerada que s’obté a partir de l’aplicació d’un tractament addicional a l’aigua ja depurada, mitjançant instal·lacions anomenades terciàries o Estacions Regeneradores d’Aigua (ERA). Aquests terciaris, que inclouen tractaments amb osmosi invers, ultrafiltració i nanofiltració, donen a l’aigua una qualitat apta per a diferents usos.

La indústria adobera, com a agent de l’economia circular que és, ja que revalora un residu del sector de l’alimentació per produir béns de consum duradors i útils per a la societat, és molt conscient que l’aigua és un bé escàs i que la seva bona gestió és un pilar fonamental per a lús sostenible dels recursos naturals.

 

La planta pilot ja està en funcionament, ha estat dissenyada per l’empresa igualadina Waterologies, experts en tecnologia i equips intel·ligents per al tractament de l’aigua.

 

La planta té dues fases. Una primera de tractament prèvia per preparar les aigües perquè entrin en un sistema de membranes i la segona, consisteix a passar laigua per diferents tipus de membranes dúltima generació per separar laigua de la sal i altres elements presents en diverses etapes com la nanofiltració i l’osmosi.

La planta pilot automatitzada generarà durant un any 10 m3 d‟aigua osmotitzada i 2 m3 d‟aigua salada al dia. Es provaran diferents opcions de membranes, els seus rendiments i tots els sistemes auxiliars.

Les aigües obtingudes s’analitzen al centre de Recerca i innovació A3 Leather Innovation Center UdL, per comprovar la qualitat de les aigües i la seva idoneïtat per al procés d’adobament de la pell, ia continuació se sotmeten les aigües a diverses empreses que comproven el comportament d’aquestes aigües en els processos respectius.

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació global de 4.163 milions d’euros i es va posicionar com el primer grup empresarial del sector de l’alimentació a Espanya. Una part molt significativa d’aquesta activitat es concentra a Aragó, on la companyia va assolir una facturació de 904 milions d’euros, cosa que representa el 21,7% del total del grup. Aquesta aposta estratègica per la regió es tradueix en una sòlida implantació industrial, amb sis fàbriques i un centre logístic distribuïts a diferents localitats aragoneses. Presència industrial a Aragó La companyia compta amb una planta de pinsos i un escorxador de porcí a Ejea de los Caballeros, una fàbrica de farina a Tardienta, una incubadora avícola a Sástago, una planta de processament de subproductes a Mercazaragoza i un assecador i comercialitzadora de pernil a Calamocha. Aquesta xarxa de centres genera més de 2.360 llocs de treball directes a la comunitat. Inversió i eficiència productiva Durant el 2024, Grup Vall Companys va destinar més de 8,2 milions d’euros a noves inversions a Aragó, amb l’objectiu de modernitzar les instal·lacions, millorar l’eficiència energètica i incorporar tecnologies d’última generació. Destaca la inversió realitzada a Calamocha, on s’han instal·lat plaques solars i calderes de biomassa, i s’hi ha incorporat tecnologia d’altes pressions per garantir la competitivitat als mercats internacionals. També s’han executat millores importants a Ejea i Mercazaragoza, amb un fort component en autoconsum energètic. Aragó, eix de l’economia circular del Grup La comunitat aragonesa també s’ha convertit en el centre neuràlgic dels projectes d’economia circular del grup. Entre ells, el desenvolupament de Biovall Heparine Science en col·laboració amb Bioibèrica, per a la producció d’heparina a partir de mucosa porcina, i l’ampliació de VEOS Ibèrica, a Monzón, especialitzada en la transformació de sang porcina en ingredients proteics. Aquest darrer projecte preveu una inversió superior a 71 milions d’euros, amb la incorporació de línies de producció per a col·lagen i plasma destinats al consum humà. Talent, formació i projecció internacional L’aposta pel talent local i la formació contínua és un altre dels pilars del grup, que compta amb més de 200 convenis amb universitats i centres de formació professional, molts a Aragó. El 2024, Vall Companys va invertir més de 480.000 euros en formació interna, cosa que li ha valgut el reconeixement com a TOP Employer per cinquè any consecutiu. En paral·lel, el grup manté la seva projecció internacional a Amèrica Llatina, on des del 2017 ha desenvolupat aliances a països com Perú, Colòmbia, Mèxic, Uruguai i Brasil, fomentant la producció local i generant noves oportunitats professionals per al seu equip. Enviar comentarios Paneles laterales Historial Guardado Resultados de traducción disponibles
El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació […]
Veure més

Col·laboradors