Presidència espanyola la UE: què passa amb el sector primari

El Govern espanyol té entre les prioritats del proper semestre impulsar l’autonomia estratègica del sector primari, avançant en l’adopció de noves tecnologies, juntament amb altres àmbits estratègics com la salut, l’energia o la tecnologia.

Es tracta de fer que la globalització no afecti el benestar dels ciutadans per problemes de subministrament, com els que s’han vist amb la pandèmia o la guerra d’Ucraïna.

 

 

 

 

Per aconseguir una agroalimentació més resilient, segons destaca Efeagro, es donarà  importància de promoure durant la presidència europea l?aplicació de les noves tecnologies al sector, incloses les de l?agricultura de precisió i la biotecnologia.

Cobra rellevància la proposta que la Comissió Europea (CE) té previst presentar al juliol sobre les noves tècniques genòmiques, on entra la possibilitat d’usar l’edició genètica per a la millora vegetal davant situacions de sequera, plagues i malalties, cosa que ajudaria a reduir ús de productes fitosanitaris i fertilitzants, segons aquestes fonts.

Especialment polèmic està sent el dossier sobre l?ús sostenible de productes fitosanitaris, que es troba d?alguna manera paralitzat per la falta de consens al Parlament i al Consell de la UE, en espera que la Comissió presenti als Estats membres una avaluació impacte ampliada.

La CE s’ha compromès a adoptar mesures per reduir a la meitat l’ús i el risc dels pesticides químics per al 2030 en el marc de les estratègies de Biodiversitat i “De la granja a la taula”, encara que persisteixen els dubtes sobre les alternatives existents i l’impacte en la producció i en els preus.

Benestar animal

Durant la segona meitat de l’any també s’espera que la Comissió Europea proposi revisar la normativa sobre benestar animal i sobre material reproductiu vegetal i forestal, de caràcter més tècnic.

En benestar animal, el paquet legislatiu inclourà noves normes sobre el sacrifici d’animals, el transport o les gàbies, si bé caldrà esperar que els propers Parlament i Comissió de la UE el reprenguin, per una qüestió de temps.

Així mateix, Brussel·les té pendent presentar les seves propostes sobre la iniciativa marc de sistemes alimentaris saludables i sobre la llei de salut del sòl a la UE, així com l’esperada revisió del reglament d’informació alimentària facilitada al consumidor, que abasta l’homogeneïtzació en la indicació del origen dels productes, l’etiquetatge nutricional i el de les begudes alcohòliques.

 

Més informació en aquest enllaç.

Col·laboradors