PROVACUNO presenta els Codis de Bones Pràctiques Mediambientals a la Ramaderia, Indústria i Punt de Venda

El sector de Boví de Carn d’Espanya marca una fita important en presentar els Codis de Bones Pràctiques Mediambientals dissenyats per promoure la sostenibilitat i reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEI) a tota la cadena de valor. Aquesta iniciativa es basa en la consciència del sector sobre la importància de mitigar el canvi climàtic i contribuir a la consecució dels objectius internacionals de limitar l’augment de la temperatura global a 1.5°C, segons els acords adoptats a la COP21 a París el 2015 .

Aquests codis de bones pràctiques, tal com explica Javier López, director de PROVACUNO, amb formadors i amb un pla d’implementació al sector “perquè la seva aplicació sigui una realitat i compleixi l’objectiu pel qual es desenvolupen aquests codis, la reducció de les emissions de carboni”. A més d’aquests codis, el sector està treballant a mesurar i calcular les empremtes ambientals de la producció, valoritzar subproductes, gestionar adequadament els fems i mesurar el segrest de carboni a les explotacions, en col·laboració amb la RED REMEDIA, universitats i altres actors científics.

 

 

L’estratègia Boví de Carn Carboni Neutral 2050 impulsada per PROVACUNO amb la col·laboració de la comunitat científica s’ha desenvolupat seguint un enfocament continu de conèixer, mesurar i millorar les pràctiques mediambientals a tota la cadena de valor amb “transparència i en col·laboració amb els investigadors espanyols ” segons ha explicat Jaime Yartu San Millán, president de PROVACUNO, durant la seva intervenció

Dins aquesta estratègia, s’han creat tres documents clau:

  1. Codi de Bones Pràctiques per a la Ramaderia: Aquest codi es basa en la investigació científica i la col·laboració amb la comunitat tècnica i científica de la XARXA REMEDIA. Proporciona directrius pràctiques per reduir les emissions i millorar l’eficiència a les granges de boví de carn.
  2. Codi de Bones Pràctiques per a la Indústria Càrnica: Aquest codi s’ha desenvolupat en col·laboració amb experts del sector i científics, i se centra en la reducció d’emissions i la sostenibilitat a l’etapa de transformació.
  3. Codi de Bones Pràctiques per a Carnisseries: Aquest codi aborda les pràctiques sostenibles al punt de venda, promovent l’adopció de pràctiques respectuoses amb el medi ambient.

 

Responent a una necessitat. Antecedents

Fa vuit anys, a la COP21, es van establir metes ambicioses recolzades per la comunitat internacional per reduir les emissions de GEH i aconseguir la neutralitat climàtica. Espanya, i en particular el sector de Boví de Carn ha treballat en sintonia amb aquests objectius, prenent mesures concretes per reduir les emissions i millorar la sostenibilitat.

El 2019, la Junta Directiva de PROVACUNO va acordar implementar l’estratègia Boví de Carn Carboni Neutral 2050, que es va centrar en la investigació, l’adopció de bones pràctiques mediambientals, la millora de la productivitat i la col·laboració amb la comunitat científica espanyola.

L’aprovació del Pacte Verd europeu el desembre del 2020, amb posterioritat a l’estratègia impulsada per PROVACUNO, i la creixent atenció mediàtica sobre les emissions de la ramaderia van enfortir el compromís del sector de Boví de Carn amb la sostenibilitat.

El president de PROVACUNO, Yartu San Millán, va destacar el compromís del sector de la Carn de Boví amb la sostenibilitat i la mitigació del canvi climàtic “perquè jo no conec cap col·lectiu tan conscient de la importància de cuidar el planeta com ho està aquest sector ”.

 

Objectiu: neutralitat 2050

PROVACUNO posa, ara amb aquests codis, eines a disposició de tota la cadena de valor per complir les exigències mediambientals i les expectatives dels consumidors. Aquesta iniciativa és un “pas ferm i decidit” per la implementació d’estratègies de sostenibilitat a tota la cadena de subministrament, “que va més enllà de les directives comunitàries” i que té com a objectiu continuar avançant per aconseguir la neutralitat climàtica l’any 2050.

Col·laboradors