UECBV: El punt de vista d’un científic de salut animal sobre la suposada connexió entre la producció d’aliments i el COVID-19

La crisi és un fet, la sortida no és certa. Veiem el virus mortal com la veritat real i gairebé només i actua en conseqüència. Gairebé tots els actes socials, comercials i polítics comencen des de la perspectiva la COVID. La Comissió Europea retribueix el principal instrument de finançament de la investigació Horitzó 2020, la publicació de l’Estratègia Green Deal Farm Fork de la Comissió es retarda i “ha de reflectir les lliçons de la pandèmia COVID-19 en relació amb la seguretat alimentària”.

Mentrestant, els grups de pressió utilitzen la crisi mundial per impulsar la seva pròpia agenda ideològica. Els moviments de dret animal, però també alguns científics i polítics afirmen que la ramaderia (industrial) té un vincle directe amb una major probabilitat que es produeixin brots de malalties que afectin la salut pública. De manera que se succeeix la pregunta explícita: “Hi ha un lligam entre la manera de retreure el bestiar a Europa i els brots de malalties infeccioses en humans?”. La resposta breu és “no”. Tanmateix, la natura és massa complexa per ser explicada en una sola línia.

 

Els inicis

Els nostres sistemes alimentaris han evolucionat des de l’agricultura de subsistència. La forma de subsistència de la producció d’aliments, és a dir, quan la gent cultiva una barreja de conreus i animals per satisfer les necessitats de la seva família, es va enfrontar amb brots regulars de malaltia animal i deixava de ser una manera factible d’alimentar la població en creixement. Una sèrie de crisis de fam a tot Europa va ser el punt d’un compromís polític més fort, el desenvolupament de ciències agrícoles i veterinàries i el comerç (internacional). Aquests han comportat la transformació en una agricultura altament especialitzada i eficient i ens han proporcionat des d’aleshores un subministrament ininterromput d’aliments assequibles, variats i nutritius.

A mesura que els sistemes alimentaris han evolucionat, també hi ha plagues epidèmiques en animals i humans, que existeixen des de fa milers d’anys. Si bé les formes de contenir brots en animals no van canviar gaire des de segles (aïllar zones afectades, sacrificar animals malalts i sospitosos), hem millorat molt en la prevenció de malalties mitjançant la bioseguretat, la vacunació i la detecció més ràpida. Això ha reduït la mida dels brots de malalties animals i la seva expansió geogràfica.

 

De fet, les granges intensives a gran escala, on s’allotgen animals a l’interior, necessiten, però també són capaços d’implementar la bioseguretat amb més eficàcia que les explotacions de petits propietaris o extenses.

La COVID-19 ha tornat a deixar clar que tots estem junts en el joc de salut. Al voltant dels dos terços de les malalties infeccioses humanes provenen de patògens que també infecten animals domèstics i salvatges. Tanmateix, la majoria dels casos humans són causats per bacteris i paràsits i no per virus, certament a Europa.

I mentre que la majoria de les noves malalties emergents en humans són causades per virus, tenen els seus orígens principalment en la vida salvatge (per exemple, Ebola, Zika, SARS, Nipah, VIH i molts altres virus) i, de vegades, en el bestiar (per exemple, la grip aviària). S’ha demostrat que el risc de virus que saltin d’animals a humans és més elevat a les regions tropicals boscoses amb canvis d’ús de la terra, on la biodiversitat de la fauna salvatge és elevada.

El paper de l’hàbitat per part dels nous assentaments humans, les indústries d’extracció i l’expansió agrícola hi tenen un paper important. Però no mitjançant la salvatgeria de l’agricultura s’aturen aquestes pràctiques. La intensificació sostenible, juntament amb altres sistemes de producció d’aliments, seran clau per millorar la gestió dels animals i reduir la pressió sobre la terra, alhora que continuarà alimentant una població mundial en creixement. Assegurar-se que les millores de la bioseguretat mantenen el ritme dels programes d’intensificació que s’estan passant a tot el món és un àmbit prioritari per a una millora més en l’agricultura.

 

La vacunació també té una gran importància

L’ús de vacuna en persones, animals domèstics i salvatges ha estat crucial en la nostra lluita contra les malalties infeccioses i continuarà jugant un paper fonamental. Si recordem la invenció d’aquesta tecnologia de vacunes, se’ns recorda que el contacte amb el bestiar també pot reduir el risc de malalties en humans.

La invenció de les vacunes (procedents de la paraula Vacca, vaca en llatí) es va basar en l’observació que les persones que vivien a les granges estaven menys afectades pel mortal virus de la verola i van provocar l’ús del virus de la vaca per a protegir els humans. Curiosament, avui en dia es plantegen hipòtesis similars sobre un potencial efecte protector contra la COVID-19, a través del contacte amb el coronavirus animal.

Per descomptat, els èxits en la lluita contra malalties infeccioses no ens van fer menys vulnerables a una nova pandèmia. Estem en una carrera permanent amb patògens que evolucionen i seguim intentant eludir els nostres enfocaments de control, inclosa la vacunació i, a vegades, els patògens tenen èxit.

Al món hiperconnectat d’avui, un èxit pot convertir-se ràpidament en una catàstrofe. Però si volem relegar aquestes catàstrofes en un esdeveniment un cop a 100 anys o fins i tot amb menys freqüència, és crucial centrar les accions en el lloc adequat.

El que necessitem és la inversió continuada en la investigació de malalties infeccioses i el suport als científics per desxifrar els mecanismes d’immunitat i resistència moleculars, així com en el desenvolupament de vacunes de nova generació i mètodes de detecció ultra-eficients.

I això per a totes les malalties infeccioses perquè, tot i que els bacteris i els paràsits rarament provoquen una pandèmia, els impactes a llarg termini són tan grans i reals. Al costat de la investigació, per descomptat, hi ha d’haver inversions en infraestructures sanitàries per a persones, pràctiques de bioseguretat per a granges, formació d’experts en disciplines relacionades, plataformes de vacunació i diagnòstic, i aprendre a afrontar socialment els riscos per a la salut.

Citant Paul Stoffels, responsable científic de Johnson & Johnson, “hem de ser tan bons en la detecció i la previsió de nous patògens com ara en la construcció d’armes i avions”. Segons els estudis demostren que la majoria de malalties zoonòtiques emergents tenen l’origen en la vida salvatge.

Cada vegada tenim més coneixement de llocs on els animals i les persones tenen interacció de gran risc. Així doncs, l’acció responsable és millorar la vigilància  per tal de poder identificar virus perillosos abans que ara. Només creient en el nostre poder per adaptar-nos i innovar, podrem seguir el ritme dels patògens i construir una societat sana on la gent pugui gaudir dels tresors culturals i naturals de la vida, inclosos els aliments segurs.


Johannes Charlier viu a Bèlgica i és el director de projecte de DISCONTOOLS, una base de dades amb llacunes de recerca per al control de malalties infeccioses en animals i responsable fundador de l’agència de recerca i consultoria en salut animal Kreavet.

Es va llicenciar en medicina veterinària (2002) i doctor en ciències veterinàries (2007) a la Universitat de Gant on va realitzar investigacions sobre el diagnòstic, epidemiologia, control i economia de les infeccions per a helmint paràsits.

Les seves contribucions a la investigació es van publicar en> 80 publicacions científiques i van rebre diversos premis (inter) nacionals. Johannes també és actiu al secretariat del consorci internacional d’investigació STAR-IDAZ sobre salut animal, presideix el COST Action COMBAR “Combatting Anthelmintic Resistance in Ruminants” i exerceix d’editor (convidat) en diverses revistes científiques.

Col·laboradors