1077 científics s’uneixen a la Declaració de Dublín

S’ha publicat un nou article sobre la Declaració de Científics de Dublín a la reputada revista científica Nature Foods. L’article explica la importància de la protecció del bestiar pels efectes positius en la salut i la nutrició, alhora que convoca altres científics a signar la declaració. Crida l’atenció el fet que 1077 científics internacionals s’han adherit a la Declaració de Dublín, publicada recentment.

 

TEXT COMPLET EN AQUEST ENLLAÇ

 

 

La carta es va iniciar després d’una cimera internacional celebrada a Dublín els dies 19 i 20 d’octubre del 2022, durant la qual els científics van debatre sobre el paper social de la carn. En aquesta cimera, un consorci de científics va arribar a la conclusió que els nostres sistemes ramaders són massa valuosos per perdre’ls per culpa d’una formulació de polítiques sense una base científica sòlida.

La iniciativa va ser cofundada pel catedràtic de Ciència dels Aliments i Biotecnologia Frédéric Leroy, coautor també de l’article de Nature Food.

Els sistemes alimentaris actuals s’enfronten a un doble repte sense precedents. Es demana augmentar la disponibilitat d’aliments derivats del bestiar (carn, lactis, ous) per ajudar a satisfer les necessitats nutricionals insatisfetes d’uns 3.000 milions de persones, per als quals les mancances de nutrients contribueixen al retard del creixement, l’emaciació, l’anèmia i altres formes de malnutrició.

 

La ramaderia és el mètode mil·lenari provat per crear una nutrició sana i uns mitjans de vida segurs

 

De l’ONU

El darrer paràgraf de la Declaració de Dublín es va prendre del text de la documentació final de la Cimera del Sistema Alimentari de l’ONU del 2021 sobre Ramaderia Sostenible. Diu així “La civilització humana s’ha construït sobre la base de la ramaderia, des de l’inici de l’edat de bronze, fa més de 5.000 anys, fins a esdevenir la base de la seguretat alimentària de les societats modernes actuals. La ramaderia és el mètode mil·lenari provat per crear una nutrició sana i uns mitjans de vida segurs, una saviesa profundament arrelada en els valors culturals de tot el món.La ramaderia sostenible també proporcionarà solucions per al repte addicional d’avui, romandre dins de la zona de funcionament segur de els límits del planeta Terra, l’única Terra que tenim”.

Col·laboradors