23 de juny, dia del xai. Deu consells per a una barbacoa de xai perfecta i uns quants trucs

El proper 23 de juny el sector celebra el dia del xai. El que tradicionalment era un dia per ajuntar-se i celebrar Sant Joan, avui tornarà a ser un dia de celebració i retrobament en un país que, després de tres mesos de reclusió, necessita reunir-se per celebrar. I res millor que fer-ho al voltant d’una barbacoa amb carn de xai a casa amb família i amics.

Per organitzar una barbacoa cal seguir aquests simples consells. Quedaràs bé amb els teus convidats.

 

Consells

1. Graella lluent

Encén la barbacoa i després de cinc minuts frega amb un paper per eliminar les males olors i el greix de l’últim ús.

2. ¡Planifica i calcula!

Si el xai porta os, seran necessaris uns 500 grams per adult i uns 250 grams per nen. Ningú es quedarà amb gana!

3. Llenya o carbó

¿Llenya o carbó vegetal? El més fàcil i ràpid és utilitzar carbó vegetal, però si disposem de llenya, el millor és fer-ho amb fusta dura i seca tipus alzina.

4. Encesa sense olors

Utilitza per encendre la barbacoa pinyes o branques seques. Les pastilles d’encesa deixen cert gust de químic.

5. Controla el temps

El temps és clau a l’hora de fer una barbacoa, tant per controlar les brases com per cuinar la carn. Les brases han de preparar-se una hora abans de començar a menjar.

6. Les brases perfectes

La flama ha de desaparèixer gairebé del tot i la calor s’ha de repartir de manera uniforme per tota la superfície. Llavors és el moment de posar la nostra carn.

7. Houston, tenim un problema

Si en algun moment es revifen les flames, el millor truc per acabar amb elles és tirar sal.

8. Temperatura adequada

La carn ha d’estar temperada abans de col·locar-la en la graella. Treu-, al menys, una hora abans perquè no s’enganxi.

9. 5 + 5

Si el foc és l’adequat, només cal fer les costelles de xai cinc minuts per cada costat perquè quedin cruixents, a una alçada d’uns cinc centímetres de les brases.

10. No maregis

Perquè el xai quedi sucós, és important no marejar-. No s’ha de donar la volta a les peces fins que no estiguin cuinades per complet per un costat.

Trucs

Alguns trucs que t’ajudaran a aconseguir una carn ben cuinada:

  • Tria el moment de tirar la sal. Els partidaris de salar la carn abans de rostir argumenten que d’aquesta manera queda més saborosa, altres difereixen i aconsellen salar la carn després de rostir-la. Asseguren que així la carn perd menys sucs, quedant més tendra.
  • Dóna-li la volta a cada peça una sola vegada i ajuda’t d’una pinça millor que d’un instrument punxant. Així evitaràs que es perdin sucs cada vegada que es punxa.
  • Té cura que no s’apaguin les brases mentre cuines. Amb la qual cosa si vas a preparar un gran graellada de xai per a moltes persones et recomanem mantenir un espai amb llenya encesa que generi brases i alimenti la barbacoa.

O bé demanar-los a través de les empreses que us poden portar els diferents talls a casa.

Pots compartir aquesta informació a les teves xarxes socials i adjuntar les etiquetes #Cordero #DiadelCordero #SanJuan #23Junio ​​#cabrito.

Tens més informació a www.todoalabrasa.es

Col·laboradors