23 de juny, dia del xai. El pasturatge, la sostenibilitat i la carn de xai

Hi ha diferents tipus o model de ramaderia, el model més utilitzat per a la criança de l’oví és el pasturatge extensiu. És a dir, aquell que té estreta relació amb l’extensió de terreny on es desenvolupa. Per dur a terme la pastura extensiva són necessàries àmplies superfícies de terreny. Aquesta base territorial proporciona el suport a les ovelles, ja que és allà on han d’alimentar els animals.

No hi ha un altre lloc on trobar terrenys òptims per al pasturatge extensiu que en el medi rural. Parlem d’ecosistemes naturals, que tot i que han estat modificats per l’home, pastures, bosquets, sembrats, guarets, zones de matoll, etc. produeixen vegetals de manera natural l’únic aprofitament possible és el de alimentar els ramats.

A partir d’aquí, comença la tasca dels pastors

La ramaderia extensiva és de vital importància per a la salvaguarda de la riquesa natural d’una quarta part de la superfície terrestre de la planeta. Així ho diu l’ONU, concretament el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) i la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) en 2015.

La ramaderia extensiva afavoreix la biodiversitat, la pol·linització de les plantes i el seu creixement a l’abonar-amb el seu fem. A més, les ovelles eviten que les pastures es agosten i desbrossen la muntanya protegint d’incendis devastadors. Per si això fos poc, segons el citat informe de l’ONU, el foment de la pastura extensiva podria ajudar a evitar fins al 10% de les emissions de carboni a l’atmosfera.

I d’aquest pastura extensiva provenen nostra carns de xai i cabrit. Les que consumirem avui i sempre.

Sant Joan, el dia del xai

El proper 23 de juny el sector celebra el dia del xai. El que tradicionalment era un dia per ajuntar-se i celebrar Sant Joan, avui tornarà a ser un dia de celebració i retrobament en un país que, després de tres mesos de reclusió, necessita reunir-se per celebrar. I res millor que fer-ho al voltant d’una barbacoa amb carn de xai a casa amb família i amics. O bé demanar-los a través de les empreses que us poden portar els diferents talls a casa.

Pots compartir aquesta informació a les teves xarxes socials i adjuntar les etiquetes #Cordero #DiadelCordero #SanJuan #23Junio ​​#cabrito.

Més informació a www.canalcordero.com

Col·laboradors