Anafric, en relació a l’afectació de les relacions UE-Xina al sector porcí

Les autoritats xineses han decidit iniciar una investigació antidumping contra els productes del porc europeu com a contrapartida a l’anunci d’Unió Europea d’imposar aranzels als vehicles elèctrics procedents de la Xina en considerar que, segons la nota de premsa, es beneficien de subvencions deslleials, constituint una amenaça de perjudici econòmic per als productors europeus”. Aquesta mesura afecta directament els productors de porc espanyols. El 2023 Espanya va exportar a la Xina 560.488 tones de carn i elaborats de porcí per un valor de 1.223 milions d’euros.

 

Anafric, en relación a la afectación de las relaciones UE-China en el sector porcino

 

Per tot l’anteriorment exposat, Anafric demana al Govern espanyol que forci la Comissió Europea “a un context de negociació amb les autoritats xineses, donat l’enorme perjudici econòmic que aquesta investigació suposa per a les nostres exportacions”.

José Friguls, president de l’associació Anafric, està en permanent contacte amb el Govern espanyol i la patronal europea UECBV, per intentar posar remei a aquest “estira-i-arronsa entre potències, que afecta Espanya com a primer exportador”.

Més obstacles
Amb data 17 de juny de 2024, les autoritats xineses han iniciat la investigació antidumping per a la carn i productes del porcí. Això significa que les empreses disposen de 20 dies per personar-se registrant-se a la web del ministeri de comerç xinès i, a partir d’aquí, començarà una investigació exhaustiva, que pot durar al voltant d’un any i mig, d’empreses exportadores per determinar si n’hi ha dúmping o no.

Mentre no s’imposin mesures provisionals per part de la Xina, el flux comercial segueix amb normalitat.

La determinació d’Interporc

El sector porcí de capa blanca advoca per l’entesa en les relacions comercials entre la Unió Europea i la Xina, i es posa a la disposició de les autoritats xineses per compartir tota la documentació que necessitin.

Així s’ha assenyalat des de la Interprofessional Agroalimentària del Porcí de Capa Blanca (INTERPORC) després del comunicat de les autoritats xineses en què anuncien una investigació antidumping sobre la importació de carn de porc i els seus subproductes originaris de la UE. Un procés que durarà prop d’un any i en què hi ha molt de temps perquè la UE i la Xina arribin a acords.

El sector porcí espanyol i les autoritats i operadors xinesos mantenen unes relacions excel·lents que han portat Espanya a ser el primer proveïdor de productes porcins de la Xina, expliquen des d’Interporc. Unes relacions comercials que es realitzen amb absoluta transparència, i per això les empreses porcines espanyoles “col·laboraran aportant tota la informació que sol·licitin les autoritats xineses”.

Des d’Interporc, es manifesta el respecte absolut a la feina de les autoritats europees, espanyoles i xineses, que són les encarregades de regular les relacions comercials, i es demana que es mantingui la bona sintonia en les relacions.

 

Col·laboradors