Anafric matisa l’enquesta del MAPA sobre consum de carn d’oví. Que els arbres no ens deixin veure el bosc

Segons el panell de consum alimentari que realitza setmanalment el Ministeri d’Agricultura, les llars espanyoles incrementen el consum de carn d’oví, així com el d’ous i oli d’oliva, durant els dies 4 al 10 de maig. En concret, respecte a la setmana anterior, la mitjana de consum de la carn d’oví, segons el panell s’ha disparat un 64,5% per tercera setmana consecutiva.

Des del Ministeri han atribuït aquest alça a la situació de confinament i a el tancament de canal Horeca, de manera que part del que consumit a casa es queda ara a la llar «encara que sense arribar a compensar» el que es feia a través de bars o restaurants.

 

En aquest sentit, des del sector oví de Anafric volem matisar aquestes dades: “Que s’hagi consumit un 65% més a la llar no supleix la pèrdua de el 80% de les vendes de canal HORECA”, explica José Fríguls, president de Anafric. “Cal analitzar bé les dades perquè, com diu una dita popular, els arbres no ens deixen veure el bosc. Amb això volem dir que els increments percentuals amb prou feines són significatius en el consum de l’oví per persona i any”.

Cal analitzar bé les dades perquè, com diu una dita popular, els arbres no ens deixen veure el bosc. Amb això volem dir que els increments percentuals amb prou feines són significatius en el consum de l’oví per persona i any

Cal destacar que el consum d’oví i cabrum és molt baix i molt estacionat. En l’informe d’alimentació publicat al juny de 2019, referit a les dades de 2018, es veu clarament com el seu consum a les llars (ens sembla representatiu ja que en el moment en què s’ha realitzat el panell de preus, el HORECA no existia ) va baixar un 8,5%.

Això vol dir que si el consum mitjà de la carn -en la seva totalitat- va ser de 46,19 kg per càpita -persona / any) en 2018, el 72% d’aquests quilos correspon a la categoria carn fresca *. Però el consum en concret de la carn d’oví-cabrum és, segons les dades de l’informe de 1,36 kg per persona i any. Dels que les famílies amb nens, només consumeixen un 0,52 kg per càpita.

 

 

Per tant, quan parlem de xifres percentuals hem de tenir clar a què ens referim i comparlos amb les xifres total anuals, perquè els arbres no ens deixin veure el bosc

Això sí, sempre és positiu tenir dades sobre un augment de l’consum de la carn d’oví i cabrum, un producte amb tantes propietats beneficioses per a la nostra salut i per al nostre entorn: carn natural, 100×100 sostenible, que fomenta l’economia rural de l’Espanya buida.

El nostre perfil de consumidor de carn a les llars:

Segons l’informe sobre alimentació a què fèiem referència a el principi, els espanyols que major consum per càpita realitzen de carn són:

 • Les parelles adultes sense fills
 • Els adults independents
 • Els retirats

Comunitats autònomes més consumidores de carn (llar):

Destaquen com CCAA consumidores de carn Castella-la Manxa, Castella i Lleó, i Galícia, així com Aragó. De la banda contrària se situen comunitats com Extremadura, Canàries o el Principat d’Astúries.

* Carn fresca:

Quan parlem de carn fresca (ho diem per aquells consumidors que puguin llegir l’article) ens referim a:

 • Carn de boví
 • Carn pollastre
 • Carn d’oví / caprí
 • Carn de porc
 • carn conill
 • Altres carns fresques (estruç, gall dindi, resta de carns fresques no contemplades anteriorment)
 • Menuts vedella
 • Menuts pollastre
 • Menuts xai
 • Menuts de porc
 • Menuts d’altres procedències

Col·laboradors