Aragó triomfa a la 30a edició dels Premis Porc d’Or, per davant de Catalunya i Galícia

El Palau de Congressos de la Llotja de Lleida va acollir el 20 d’octubre passat la celebració de la 30a edició dels premis Porc d’Or, organitzats per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

S’ha tractat d’una edició que, a més de presentar nou disseny a les seves estatuetes, va incloure diversos guardons nous i canvis en altres dels destacats. D’una banda, des de l’organització, s’ha creat el Premi Porc d’Or al Maneig en Lactació que té com a objectiu reconèixer, entre les granges reproductivament eficients, aquelles que destaquen per una alta taxa de supervivència dels garrins durant la lactació i bones pràctiques de maneig en maternitats.

 

Un total de 37 granges de set comunitats autònomes han rebut els 43 premis (40 generals i tres premis especials) aquest any. Aragó ha esdevingut la comunitat més guardonada, amb un total de 13 estatuetes

 

 

D’altra banda, Ceva Salud Animal ha dissenyat el Premi Especial One Health amb l’objectiu de promoure i donar veu a accions i projectes que promoguin l’enfocament integral d’Una Sola Salut a les granges porcines. I, finalment, el Premi del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació que passa a anomenar-se Premi del MAPA a la Sostenibilitat, i es concedeix a una granja que destaqui sobre la resta a Sanitat i Benestar Animal i el respecte al Medi Ambient.

Un total de 37 granges de set comunitats autònomes han rebut els 43 premis (40 generals i tres premis especials) aquest any. Aragó s’ha convertit en la comunitat més guardonada, amb un total de 13 estatuetes (6 per a la província de Saragossa, 6 més per a Osca i 1 per a Terol): 4 ors (entre ells 1 pel nou premi al maneig en lactació), 3 plates i 5 bronzes. A més, a Osca se’n va anar el Premi Porc d’Or del MAPA a la Sostenibilitat, més concretament a la granja Laguarres-Agropecuària de l’Isábena, de Pinsos Mazana, de la qual sobresurten les seves excel·lents instal·lacions, mesures de bioseguretat, les condicions òptimes de benestar i sanitat animal i les millores realitzades en matèria mediambiental.

 

Organitzats per l’IRTA, aquests guardons a l’excel·lència en la producció porcina compten amb Ceva Salut Animal com a partner principal i la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), que ha acompanyat els Porc d’Or des dels seus inicis

 

Els premiats

El van seguir les comunitats autònomes de Galícia, amb un total de 9 estatuetes (7 per a la província d’Ourense i 2 per a la Corunya): 4 ors (2 pel premi al maneig en lactació), 1 plata i 4 bronzes, i Catalunya, també amb 9 guardons (8 per a Barcelona i 1 per a la província de Girona): 2 ors, 5 plates i 1 bronze, a més del Porc d’Or amb Diamant, que va ser per a Granja Solallong, de Joaquim Rovira Baucells, ubicada a Sora ( Barcelona).

Castella i Lleó es va alçar amb 7 guardons (2 per a Burgos, 2 per a Segòvia, 2 per a la província de Zamora i 1 per a Sòria): 4 ors (1 pel premi al maneig en lactació), 2 plates i el Premi Especial One Health de Ceva Salut Animal que va ser per a la granja Josvi Tejares, de SAT Germans Chico, ubicada a Tejares de Fuentidueña (Segòvia).

Navarra i la Rioja es van emportar 2 estatuetes per a cada comunitat, 2 ors en el cas de Navarra mentre que per a la Rioja se’n van anar 1 plata i 1 bronze. La llista de guanyadors es va tancar amb Castella-la Manxa, que es va emportar un guardó de bronze per a la província d’Albacete.

L’organització

Els premis Porc d’Or, de caràcter anual i àmbit estatal, tenen la base al BDporc, el Banc de Dades de Referència del Porcí, eina gestionada per l’IRTA per proporcionar informació de referència a les empreses de producció porcina com a element d’ajuda en la presa de decisions.

Organitzats per l’IRTA, aquests guardons a l’excel·lència en la producció porcina compten amb Ceva Salut Animal com a partner principal i la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), que ha acompanyat els Porc d’Or des dels seus inicis.

La gala es va retransmetre per YouTube i Instagram.

 

 

Col·laboradors