Brussel·les es justifica al benestar animal per prohibir el sacrifici religiós

El Tribunal d’Estrasburg considera que la protecció del benestar animal justifica que es pugui prohibir el sacrifici ritual que apliquen les religions musulmana i jueva i imposar l’atordiment previ, en un dictamen referit a una demanda contra Bèlgica.

 

 

 

Els jutges europeus, en una sentència publicada el dia 13 de febrer, donen la raó a les regions de Flandes i Valònia, que emparant-se a la Llei de Benestar Animal de Bèlgica, havien proscrit el sacrifici d’animals amb el ritu d’aquestes dues religions.

El tribunal estima que això no viola la llibertat religiosa dels que van formalitzar la demanda, 13 persones i set organitzacions no governamentals amb seu a Bèlgica, que representen les comunitats jueva i musulmana en aquest país.

A la seva denúncia, els afectats al·legaven que s’estava violant el seu dret a la llibertat religiosa a causa de la prohibició de sacrificar animals com exigeix la seva tradició, és a dir, sense atordiment previ.

És una sentència pionera, ja que és la primera vegada que el TEDH interpreta que el benestar animal forma part de la «moral pública» que justifica una ingerència legítima en la llibertat religiosa.

Els ritus jalal i kosher exigeixen la mort dels animals segons la tradició, és a dir, sense atordiment.

Col·laboradors