Dia del Xai: Aliment saborós, saludable i amb nous talls

El consumidor ha posicionat la carn de xai com un producte natural i saborós. I a més natural que forma part d’una alimentació saludable. Què vol dir saludable?

 • Variada: que inclogui aliments de tots els grups i en les quantitats adequades. Cadascun dels aliments pot presentar un dèficit de nutrients que es compensa amb els altres grups.
 • Equilibrada: que s’arribi a un equilibri entre la ingesta calòrica i el consum energètic, respectant la proporció adequada de cada un dels macronutrients (proteïnes 10-15%, lípids <30-35% i la resta hidrats de carboni).
 • Moderada: que hi hagi control de certs components per als casos en què la seva ingesta excessiva pugui influir en el desenvolupament de patologies crònic-degeneratives (sucres refinats, greixos saturats, colesterol i sal).

 

VALOR NUTRICIONAL DE LA CARN DE XAI

La carn és un element essencial en la dieta, ja que proporciona al nostre organisme gran quantitat de nutrients:

 • Aigua: entre un 60-80% del seu pes.
 • Proteïnes: posseeix entre el 20-25% de proteïna d’alt valor biològic ja que al voltant d’un 40% de les seves aminoàcids són essencials, és a dir, que l’organisme no pot sintetitzar-los i per això han de ser aportats per la dieta.
 • Vitamines: Destaca el contingut de vitamines de el grup B, com ara la B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B6 ​​i B12, que promouen el correcte funcionament de sistema nerviós, a més de vitamina A, en forma de retinol.
 • Minerals: Aquesta carn és una excel·lent font natural de ferro i zinc d’elevada biodisponibilitat, a més de l’aportació de coure, fòsfor o seleni.
  Aproximadament entre el 30 i un 60% de l’ferro de la carn és d’alta biodisponibilitat (ferro hemo), però, el ferro que obtenim dels vegetals (llenties, espinacs …) és principalment no hemo, que és de menor biodisponibilitat .
  El xai presenta a més un important contingut en sodi, en especial, les costelles de pal.
 • Greixos: la carn de xai conté un percentatge mitjà de greixos que va des d’un 12 a un 25% de la seva composició.

# DíadelCorderoAnafric

#DiadelXaiAnafric

Col·laboradors