Dura situació de la ramaderia i l’agricultura davant de la sequera

L’absència de pluges provoca la manca de pastures, cosa que obligarà el ramader a haver de comprar pinso i farratge per poder suplir aquesta manca d’aliment per als animals. Aquesta situació suposarà un considerable augment del cost de l’alimentació animal per a la ramaderia extensiva, tal com ja adverteixen des de les diferents organitzacions agràries.

 

 

La Revista Cárnica ha recopilat algunes opinions de les associacions del sector. I totes apunten que “la situació és greu” i que “el sector s’enfronta a pèrdues milionàries”. La Unió de Petits Agricultors (UPA) a Aragó ha fet una crida a les autoritats competents perquè posin en marxa un Pla Integral que s’avanci “a la greu situació de pèrdues que viurà el camp aragonès”, que afectarà la ramaderia: “A la ramaderia, especialment extensiva i semiextensiva, ja és segur que no hi haurà prou pastura disponible i que les pèrdues per als ramaders seran milionàries”.

UAGA, la Unió d’Agricultors i Ramaders d’Aragó, UAGA-COAG, afegeix que “els ramaders d’oví no disposen de pastures per alimentar el bestiar, i passa el mateix als apicultors: l’escassetat de vegetació a les muntanyes impedeix que les abelles trobin aliment”.

D’altra banda, ASAJA Castilla-La Mancha ha posat en marxa l’Observatori de la sequera agrícola i ramadera que pretén convertir-se en un espai d’informació permanent sobre l’impacte de la sequera i de l’escassetat hídrica a l’agricultura i la ramaderia de la regió .

Un equip de professionals tècnics de l’organització agrària serà l’encarregat d’analitzar i valorar l’estat dels cultius i de la cabana ramadera periòdicament, de manera que tota la informació recopilada serveixi per traslladar la situació crítica a les administracions públiques, així com informar-ne a la ciutadania.

A Catalunya, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat que la sequera és el problema més greu que afronta Catalunya en aquest moment.

COAG Andalusia ha advertit camp andalús pateix una «crisi sense precedents» provocada per una “dura” sequera que ja s’ha “carregat” la campanya de cereals, de gira-sol, ha “mermat” les campanyes de l’oliverar, els hortícoles per a fresc, els cultius farratgers i “les pastures que impacten directament a la ramaderia”.

ÚLTIMES NOTÍCIES

El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació global de 4.163 milions d’euros i es va posicionar com el primer grup empresarial del sector de l’alimentació a Espanya. Una part molt significativa d’aquesta activitat es concentra a Aragó, on la companyia va assolir una facturació de 904 milions d’euros, cosa que representa el 21,7% del total del grup. Aquesta aposta estratègica per la regió es tradueix en una sòlida implantació industrial, amb sis fàbriques i un centre logístic distribuïts a diferents localitats aragoneses. Presència industrial a Aragó La companyia compta amb una planta de pinsos i un escorxador de porcí a Ejea de los Caballeros, una fàbrica de farina a Tardienta, una incubadora avícola a Sástago, una planta de processament de subproductes a Mercazaragoza i un assecador i comercialitzadora de pernil a Calamocha. Aquesta xarxa de centres genera més de 2.360 llocs de treball directes a la comunitat. Inversió i eficiència productiva Durant el 2024, Grup Vall Companys va destinar més de 8,2 milions d’euros a noves inversions a Aragó, amb l’objectiu de modernitzar les instal·lacions, millorar l’eficiència energètica i incorporar tecnologies d’última generació. Destaca la inversió realitzada a Calamocha, on s’han instal·lat plaques solars i calderes de biomassa, i s’hi ha incorporat tecnologia d’altes pressions per garantir la competitivitat als mercats internacionals. També s’han executat millores importants a Ejea i Mercazaragoza, amb un fort component en autoconsum energètic. Aragó, eix de l’economia circular del Grup La comunitat aragonesa també s’ha convertit en el centre neuràlgic dels projectes d’economia circular del grup. Entre ells, el desenvolupament de Biovall Heparine Science en col·laboració amb Bioibèrica, per a la producció d’heparina a partir de mucosa porcina, i l’ampliació de VEOS Ibèrica, a Monzón, especialitzada en la transformació de sang porcina en ingredients proteics. Aquest darrer projecte preveu una inversió superior a 71 milions d’euros, amb la incorporació de línies de producció per a col·lagen i plasma destinats al consum humà. Talent, formació i projecció internacional L’aposta pel talent local i la formació contínua és un altre dels pilars del grup, que compta amb més de 200 convenis amb universitats i centres de formació professional, molts a Aragó. El 2024, Vall Companys va invertir més de 480.000 euros en formació interna, cosa que li ha valgut el reconeixement com a TOP Employer per cinquè any consecutiu. En paral·lel, el grup manté la seva projecció internacional a Amèrica Llatina, on des del 2017 ha desenvolupat aliances a països com Perú, Colòmbia, Mèxic, Uruguai i Brasil, fomentant la producció local i generant noves oportunitats professionals per al seu equip. Enviar comentarios Paneles laterales Historial Guardado Resultados de traducción disponibles
El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació […]
Veure més

Col·laboradors