Dura situació de la ramaderia i l’agricultura davant de la sequera

L’absència de pluges provoca la manca de pastures, cosa que obligarà el ramader a haver de comprar pinso i farratge per poder suplir aquesta manca d’aliment per als animals. Aquesta situació suposarà un considerable augment del cost de l’alimentació animal per a la ramaderia extensiva, tal com ja adverteixen des de les diferents organitzacions agràries.

 

 

La Revista Cárnica ha recopilat algunes opinions de les associacions del sector. I totes apunten que “la situació és greu” i que “el sector s’enfronta a pèrdues milionàries”. La Unió de Petits Agricultors (UPA) a Aragó ha fet una crida a les autoritats competents perquè posin en marxa un Pla Integral que s’avanci “a la greu situació de pèrdues que viurà el camp aragonès”, que afectarà la ramaderia: “A la ramaderia, especialment extensiva i semiextensiva, ja és segur que no hi haurà prou pastura disponible i que les pèrdues per als ramaders seran milionàries”.

UAGA, la Unió d’Agricultors i Ramaders d’Aragó, UAGA-COAG, afegeix que “els ramaders d’oví no disposen de pastures per alimentar el bestiar, i passa el mateix als apicultors: l’escassetat de vegetació a les muntanyes impedeix que les abelles trobin aliment”.

D’altra banda, ASAJA Castilla-La Mancha ha posat en marxa l’Observatori de la sequera agrícola i ramadera que pretén convertir-se en un espai d’informació permanent sobre l’impacte de la sequera i de l’escassetat hídrica a l’agricultura i la ramaderia de la regió .

Un equip de professionals tècnics de l’organització agrària serà l’encarregat d’analitzar i valorar l’estat dels cultius i de la cabana ramadera periòdicament, de manera que tota la informació recopilada serveixi per traslladar la situació crítica a les administracions públiques, així com informar-ne a la ciutadania.

A Catalunya, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat que la sequera és el problema més greu que afronta Catalunya en aquest moment.

COAG Andalusia ha advertit camp andalús pateix una «crisi sense precedents» provocada per una “dura” sequera que ja s’ha “carregat” la campanya de cereals, de gira-sol, ha “mermat” les campanyes de l’oliverar, els hortícoles per a fresc, els cultius farratgers i “les pastures que impacten directament a la ramaderia”.

Col·laboradors