El futur de l’oví i cabrum passa per l’exportació a mercats on el xai és essencial

Raúl Muñiz, president d’Interovic, ha destacat en una entrevista amb EFE que el futur del sector oví i cabrum espanyol està estretament lligat a la internacionalització, especialment cap a països on el consum de xai està vinculat a factors religiosos, com els del nord d’Àfrica.

El futuro del ovino y caprino pasa por la exportación a mercados donde el cordero es esencial

Mentre que a Espanya el consum de xai a les llars continua caient (-7,7 % interanual), en aquests països augmenta pel creixement poblacional i econòmic. “Al nostre país, el xai ha passat de ser una carn habitual a un producte de celebració”, afirma Muñiz en aquesta entrevista.

2024 va ser un bon any per a les explotacions, amb preus recuperats per la baixada d’insums, una bona climatologia i una cabana ramadera menor (mig milió d’ovelles menys), que va reduir l’oferta. Aquest context, unit a l’augment de la demanda internacional, ha contribuït a un repunt de l’IPC de la carn de xai del 12,3% anual al febrer.

Des del seu rol europeu a Copa-Cogeca, Muñiz reclama una política agrària comunitària més connectada amb la realitat del camp i denuncia normatives que afecten negativament el sector, com la proposta sobre benestar animal en el transport.

En clau comercial, el sector observa amb atenció l’acord UE-Mercosur, alhora que explora oportunitats en mercats com el Brasil o en segments amb DOP i IGP. També reclama laplicació de clàusules mirall per garantir la competència justa amb productes importats.

En sanitat animal, Muñiz valora com a encertat el canvi en l’estratègia davant de la llengua blava, que ara deixa la vacunació com a voluntària, sense comprometre la competitivitat del sector als mercats exteriors.

Finalment, el president d’Interovic celebra les pluges recents com una excel·lent notícia per a la ramaderia extensiva: han recarregat aqüífers i permetran un millor desenvolupament de la pastura aquesta primavera.

També t’interessa

Col·laboradors