El gran consum detecta encara “molts dubtes” a l’impost al plàstic

El gran consum és un dels sectors afectats per l’aplicació del conegut impost al plàstic que va entrar en vigor l’1 de gener malgrat la petició unànime d’ajornar l’aplicació d’una taxa que és única a Europa i per a la qual hi continua havent moltes dubtes”. Així ho certifica  EFE Agro en una entrevista amb AECOC.

Fins al segon semestre no es coneixerà, segons AECOC, la recaptació per aquest impost per als envasos de plàstic no reutilitzables que grava amb 0,45 euros per cada quilogram d’aquest material que fabriqui o adquireixi.

 

 

 

Segons l’associació, un dels principals dubtes és conèixer si alguns materials poden ser considerats envasos i, per tant, cal pagar-los.

La norma preveu que tributin els envasos però també “els objectes que poden fer d’envasos”, una definició “molt ambigua” que està generant dubtes en l’aplicació de les empreses fabricants en exemples com les bosses que es fan servir en alguns productes.

 

Què és considerat envàs

Segons la ley de Envases y Residuos aprobada en 1997, envàs és tot producte fabricat amb materials de qualsevol naturalesa i que s’utilitzi per contenir, protegir, manipular, distribuir i presentar mercaderies, des de primeres matèries fins a articles acabats, en qualsevol fase de la cadena de fabricació, distribució i consum. Es consideraran també envasos tots els articles d’un sol ús utilitzats amb aquesta mateixa finalitat.

Dins aquest concepte s’inclouen únicament els envasos de venda o primaris, els envasos col·lectius o secundaris i els envasos de transport o terciaris.

Objectiu de la Llei

Segons experts consultats, aquesta llei té com a objectiu rescabalar el cost econòmic derivat de l’obligació de pagament d’Espanya acordada per la UE, en funció dels residus d’envasos que no es reciclin, és a dir, 80 ctms per kg. El govern trasllada els agents econòmics parteix d’aquest impost. D’altra banda, aquest impost forma part de les reformes compromesos dins del Pla de Recuperació i Resiliència dels fons europeus, per tant, si aquest impost no haguessin arribat alguns dels fons europeus.

De cada any que ve, per demostrar la part de plàstic reciclat que porta el nostre envàs s’haurà de certificar per part d’una empresa certificadora, d’acord amb la norma UNE EN 1543 2008.

Posició d’Anafric

Anafric va demanar al Govern un ajornament a l’entrada en vigor de l’anomenat impost al plàstic, ja que el Govern italià va suspendre la seva entrada en vigor.

Per Anafric, “amb l’actual situació econòmica d’alces constants en el preu de l’energia i una inflació pels núvols, les economies de tota la cadena de valor del sector carni se’n ressentiran i tindran veritables problemes per assumir l’impost”.

Col·laboradors