El Paquito, l’entrepà de xai amb nom propi, aterra a Sevilla i Zamora

Estem d’enhorabona. Aquest mes de juny aterra per primera vegada a Sevilla i per segona a Zamora, la Ruta del Paquito, una iniciativa d’INTEROVIC, dins del programa europeu “Carn de llet, xai i cabrit. Saborosa i Sostenible, tria l’origen europeu”, que té com a objectiu fomentar el consum de xai, especialment entre el públic més jove, i mostrar la versatilitat d’aquesta carn, excepcionalment tendra i saborosa.

 

 

Durant aquest mes i fins al 23 de juny, data del final de festa coincidint amb la celebració del Dia del Xai, prop de cent establiments a Sevilla i 15 a Zamora oferiran la seva particular versió d’aquest entrepà.

Els únics requisits: que es pugui menjar amb les mans i que tingui com a ingredient principal el filet de cama de xai, una peça particularment tendra, sucosa, versàtil i fàcil de preparar que forma part dels nous talls que proposa INTEROVIC per potenciar els usos culinaris de la carn de xai.

Principals adreces de la ruta

El llistat complet de locals participants, amb l’adreça de cadascú i la recepta detallada del seu Paquito, es pot consultar a la web oficial www.buscandoapaquito.com. Algunes de les principals direccions són: a Zamora Cerveseria Plaça Major, Universal, La Salita, Marlott, Caixet Cafè Bar, Restaurant Pata Negra, Marbella by Sonia, Benito & Co Gastrobar, Taverna Urbana Comodí (…).

Una opció assequible, divertida i sostenible

Aquesta iniciativa d’INTEROVIC forma part del programa europeu “Carn de lletó, xai i cabrit. Saborosa i Sostenible, tria l’origen europeu” i té com a objectiu rejovenir i reactivar el consum de xai a través d’un format fresc i informal, assequible per a tots els públics i, sobretot, sostenible. Com assegura Raúl Muñiz, president d’INTEROVIC, «el Paquito no només és una opció de consum divertida i deliciosa sinó també una aposta per la sostenibilitat del territori i una manera de recolzar la figura del pastor que manté el camp i dóna vida a els nostres pobles».

I és que, de qualitat extraordinària i produïda en ramaderia extensiva, la carn de xai té una importància substancial per al medi rural tant des del punt de vista ecològic com social. D’una banda, el pasturatge i la transhumància, pràctiques amb més de 3.000 anys de tradició al nostre país, fomenten la biodiversitat, contribueixen a la captura del carboni, afavoreixen la pol·linització i ajuden a la prevenció dels incendis gràcies al consum de pastura per part del bestiar. De l’altra, el pasturatge d’oví i cabrum es concentra principalment en l’anomenada ‘Espanya buidada’, en zones rurals, per la qual cosa contribueix a retenir població. No en va, Espanya compta amb la xarxa de vies pecuàries més gran del món, amb més de 25.000 quilòmetres, i s’estima que les prop de 150.000 explotacions d’oví i cabrum que existeixen actualment donen feina a més de 250.000 famílies.

ÚLTIMES NOTÍCIES

El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació global de 4.163 milions d’euros i es va posicionar com el primer grup empresarial del sector de l’alimentació a Espanya. Una part molt significativa d’aquesta activitat es concentra a Aragó, on la companyia va assolir una facturació de 904 milions d’euros, cosa que representa el 21,7% del total del grup. Aquesta aposta estratègica per la regió es tradueix en una sòlida implantació industrial, amb sis fàbriques i un centre logístic distribuïts a diferents localitats aragoneses. Presència industrial a Aragó La companyia compta amb una planta de pinsos i un escorxador de porcí a Ejea de los Caballeros, una fàbrica de farina a Tardienta, una incubadora avícola a Sástago, una planta de processament de subproductes a Mercazaragoza i un assecador i comercialitzadora de pernil a Calamocha. Aquesta xarxa de centres genera més de 2.360 llocs de treball directes a la comunitat. Inversió i eficiència productiva Durant el 2024, Grup Vall Companys va destinar més de 8,2 milions d’euros a noves inversions a Aragó, amb l’objectiu de modernitzar les instal·lacions, millorar l’eficiència energètica i incorporar tecnologies d’última generació. Destaca la inversió realitzada a Calamocha, on s’han instal·lat plaques solars i calderes de biomassa, i s’hi ha incorporat tecnologia d’altes pressions per garantir la competitivitat als mercats internacionals. També s’han executat millores importants a Ejea i Mercazaragoza, amb un fort component en autoconsum energètic. Aragó, eix de l’economia circular del Grup La comunitat aragonesa també s’ha convertit en el centre neuràlgic dels projectes d’economia circular del grup. Entre ells, el desenvolupament de Biovall Heparine Science en col·laboració amb Bioibèrica, per a la producció d’heparina a partir de mucosa porcina, i l’ampliació de VEOS Ibèrica, a Monzón, especialitzada en la transformació de sang porcina en ingredients proteics. Aquest darrer projecte preveu una inversió superior a 71 milions d’euros, amb la incorporació de línies de producció per a col·lagen i plasma destinats al consum humà. Talent, formació i projecció internacional L’aposta pel talent local i la formació contínua és un altre dels pilars del grup, que compta amb més de 200 convenis amb universitats i centres de formació professional, molts a Aragó. El 2024, Vall Companys va invertir més de 480.000 euros en formació interna, cosa que li ha valgut el reconeixement com a TOP Employer per cinquè any consecutiu. En paral·lel, el grup manté la seva projecció internacional a Amèrica Llatina, on des del 2017 ha desenvolupat aliances a països com Perú, Colòmbia, Mèxic, Uruguai i Brasil, fomentant la producció local i generant noves oportunitats professionals per al seu equip. Enviar comentarios Paneles laterales Historial Guardado Resultados de traducción disponibles
El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació […]
Veure més

Col·laboradors