El Paquito, l’entrepà de xai amb nom propi, aterra a Sevilla i Zamora

Estem d’enhorabona. Aquest mes de juny aterra per primera vegada a Sevilla i per segona a Zamora, la Ruta del Paquito, una iniciativa d’INTEROVIC, dins del programa europeu “Carn de llet, xai i cabrit. Saborosa i Sostenible, tria l’origen europeu”, que té com a objectiu fomentar el consum de xai, especialment entre el públic més jove, i mostrar la versatilitat d’aquesta carn, excepcionalment tendra i saborosa.

 

 

Durant aquest mes i fins al 23 de juny, data del final de festa coincidint amb la celebració del Dia del Xai, prop de cent establiments a Sevilla i 15 a Zamora oferiran la seva particular versió d’aquest entrepà.

Els únics requisits: que es pugui menjar amb les mans i que tingui com a ingredient principal el filet de cama de xai, una peça particularment tendra, sucosa, versàtil i fàcil de preparar que forma part dels nous talls que proposa INTEROVIC per potenciar els usos culinaris de la carn de xai.

Principals adreces de la ruta

El llistat complet de locals participants, amb l’adreça de cadascú i la recepta detallada del seu Paquito, es pot consultar a la web oficial www.buscandoapaquito.com. Algunes de les principals direccions són: a Zamora Cerveseria Plaça Major, Universal, La Salita, Marlott, Caixet Cafè Bar, Restaurant Pata Negra, Marbella by Sonia, Benito & Co Gastrobar, Taverna Urbana Comodí (…).

Una opció assequible, divertida i sostenible

Aquesta iniciativa d’INTEROVIC forma part del programa europeu “Carn de lletó, xai i cabrit. Saborosa i Sostenible, tria l’origen europeu” i té com a objectiu rejovenir i reactivar el consum de xai a través d’un format fresc i informal, assequible per a tots els públics i, sobretot, sostenible. Com assegura Raúl Muñiz, president d’INTEROVIC, «el Paquito no només és una opció de consum divertida i deliciosa sinó també una aposta per la sostenibilitat del territori i una manera de recolzar la figura del pastor que manté el camp i dóna vida a els nostres pobles».

I és que, de qualitat extraordinària i produïda en ramaderia extensiva, la carn de xai té una importància substancial per al medi rural tant des del punt de vista ecològic com social. D’una banda, el pasturatge i la transhumància, pràctiques amb més de 3.000 anys de tradició al nostre país, fomenten la biodiversitat, contribueixen a la captura del carboni, afavoreixen la pol·linització i ajuden a la prevenció dels incendis gràcies al consum de pastura per part del bestiar. De l’altra, el pasturatge d’oví i cabrum es concentra principalment en l’anomenada ‘Espanya buidada’, en zones rurals, per la qual cosa contribueix a retenir població. No en va, Espanya compta amb la xarxa de vies pecuàries més gran del món, amb més de 25.000 quilòmetres, i s’estima que les prop de 150.000 explotacions d’oví i cabrum que existeixen actualment donen feina a més de 250.000 famílies.

Col·laboradors