Entra en vigor la nova PAC 2023-2027

La nova PAC ha entrat en vigor l’1 de gener del 2023. Presenta un volum d’ajudes fins al 2027 de 47.724 milions d’euros, que, sumades les aportacions estatal i autonòmica al cofinançament de les mesures de desenvolupament rural, sobrepassarà els 50.000 milions de euros. Es tracta d’un instrument per donar suport als agricultors i ramaders als reptes socials, econòmics i mediambientals.

Us convidem a que pugueu ampliar la informació sobre la PAC en aquest document.

 

RESUM QUÈ ÉS LA PAC I COM AFECTA AL SECTOR

 

Aquests canvis afecten més de 650.000 agricultors i ramaders a Espanya, tercer país beneficiat per les ajudes, després de França i Alemanya. La data de presentació de les ajudes es donarà de l’1 de març al 31 de maig. Del 16 d’octubre al 30 de novembre, les comunitats autònomes que ho decideixin podran pagar bestretes de les ajudes del 2023.

La PAC té, com a objectius principals:

  • Millorar la rendibilitat de les explotacions agrícoles i ramaderes.
  • Afavorir el necessari relleu generacional i la incorporació de la dona.
  • Procurar una producció d’aliments més sostenible que consumeixi menys recursos naturals i preservi la biodiversitat.
  • Impulsar la innovació i la digitalització de l’activitat agrària.

 

Canvis

  • La reforma introdueix els “eco-règims”, la qual cosa significa que el 25 % de les ajudes seran per a un conjunt de pràctiques beneficioses per al medi ambient.
  • Implanta els plans estratègics nacionals, en què els Governs tindran més responsabilitat.
  • Entre les pràctiques ambientals que es prevalen figuren la rotació de cultius i les obligacions de guaret, ara interrompudes, dins de les mesures especials aprovades per la UE en reacció a la invasió russa ia les estretors d’oferta.
  • La nova PAC inclou un pagament redistributiu per a les pimes agrícoles amb la finalitat que les subvencions siguin més justes.
  • Estableix la condicionalitat social de les ajudes, és a dir que de forma voluntària el 2023 i obligatòria el 2025, estaran vinculades al respecte als drets laborals; Espanya l?aplicarà el 2024.
  • Aquesta política també inclou el programa Posei per a Canàries i el programa del consum de fruites o llet a les escoles.

 

ÚLTIMES NOTÍCIES

El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació global de 4.163 milions d’euros i es va posicionar com el primer grup empresarial del sector de l’alimentació a Espanya. Una part molt significativa d’aquesta activitat es concentra a Aragó, on la companyia va assolir una facturació de 904 milions d’euros, cosa que representa el 21,7% del total del grup. Aquesta aposta estratègica per la regió es tradueix en una sòlida implantació industrial, amb sis fàbriques i un centre logístic distribuïts a diferents localitats aragoneses. Presència industrial a Aragó La companyia compta amb una planta de pinsos i un escorxador de porcí a Ejea de los Caballeros, una fàbrica de farina a Tardienta, una incubadora avícola a Sástago, una planta de processament de subproductes a Mercazaragoza i un assecador i comercialitzadora de pernil a Calamocha. Aquesta xarxa de centres genera més de 2.360 llocs de treball directes a la comunitat. Inversió i eficiència productiva Durant el 2024, Grup Vall Companys va destinar més de 8,2 milions d’euros a noves inversions a Aragó, amb l’objectiu de modernitzar les instal·lacions, millorar l’eficiència energètica i incorporar tecnologies d’última generació. Destaca la inversió realitzada a Calamocha, on s’han instal·lat plaques solars i calderes de biomassa, i s’hi ha incorporat tecnologia d’altes pressions per garantir la competitivitat als mercats internacionals. També s’han executat millores importants a Ejea i Mercazaragoza, amb un fort component en autoconsum energètic. Aragó, eix de l’economia circular del Grup La comunitat aragonesa també s’ha convertit en el centre neuràlgic dels projectes d’economia circular del grup. Entre ells, el desenvolupament de Biovall Heparine Science en col·laboració amb Bioibèrica, per a la producció d’heparina a partir de mucosa porcina, i l’ampliació de VEOS Ibèrica, a Monzón, especialitzada en la transformació de sang porcina en ingredients proteics. Aquest darrer projecte preveu una inversió superior a 71 milions d’euros, amb la incorporació de línies de producció per a col·lagen i plasma destinats al consum humà. Talent, formació i projecció internacional L’aposta pel talent local i la formació contínua és un altre dels pilars del grup, que compta amb més de 200 convenis amb universitats i centres de formació professional, molts a Aragó. El 2024, Vall Companys va invertir més de 480.000 euros en formació interna, cosa que li ha valgut el reconeixement com a TOP Employer per cinquè any consecutiu. En paral·lel, el grup manté la seva projecció internacional a Amèrica Llatina, on des del 2017 ha desenvolupat aliances a països com Perú, Colòmbia, Mèxic, Uruguai i Brasil, fomentant la producció local i generant noves oportunitats professionals per al seu equip. Enviar comentarios Paneles laterales Historial Guardado Resultados de traducción disponibles
El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació […]
Veure més

Col·laboradors