Grupo Vall Companys impulsa el seu Programa Penta i redueix la seva empremta de carboni en un 12,5% des del 2020

Grup Vall Companys manté la seva aposta per la sostenibilitat i ja aconsegueix els primers resultats des que fa tres anys va impulsar el Programa PENTA. El primer grup agroalimentari espanyol ha aconseguit reduir en un 12,5% les emissions de CO2 d’abast 1 i 2, que són les emissions directes i indirectes que produeix el mateix Grup, des del 2020 fins al 2023.

 

Grupo Vall Companys

 

A més, pel que fa a la reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle d’abast 3; el Grup agroalimentari ha aconseguit rebaixar en un 22% les emissions de la cadena de valor càrnia. Concretament, tenint en compte les tones de CO2 per les tones de carn produïda.

Aquest avenç ha estat possible gràcies a l’impuls del seu Programa Penta -el pla estratègic de sostenibilitat amb horitzó 2030 i anomenat així pels seus cinc eixos d’acció-. El programa és un camí parametritzat any rere any. Amb això, el Grup aspira a assolir de manera real i efectiva la màxima sostenibilitat en diferents àrees d’actuació alineades amb els objectius de desenvolupament sostenible establerts per les Nacions Unides.

Reducció d’emissions i ús de l’aigua

El primer eix del Programa Penta és el que intenta reduir l’impacte ambiental i promoure la circularitat, amb uns objectius marcats de reducció de gasos d’efecte hivernacle (GEI abast 1 i abast 2) del 35% fins al 2030.

En aquest sentit, una de les accions més destacades ha estat la implementació de més de 30 instal·lacions d’energia renovable a les plantes del Grup. Fins ara, s’han invertit 11,9 milions d’euros per aconseguir una potència total instal·lada de 27,54 MW.

Tot i així, el Grup Vall Companys és la primera companyia espanyola del sector de l’alimentació a obtenir l’aprovació dels seus objectius de reducció d’emissions per part de la iniciativa Science Based Targets initiative (SBTi). Des de SBTi s’analitzen que els objectius de sostenibilitat marcats siguin rigorosos, es puguin complir i fins i tot s’intensifiquen en cas que siguin necessaris. Amb la validació del programa Penta per part de SBTi; es conclou que l’activitat empresarial del Grup està en coherència amb les metes establertes als acords de París per evitar l’increment 1,5ºC de la temperatura del planeta.

Gestió ètica i responsable

Un altre dels eixos d’acció és la gestió ètica i responsable per a la sustentabilitat en el temps i l’entorn. El compromís del Grup amb horitzó 20230 és comptar amb el 100% de proveïdors de soja responsable i el 100% de proveïdors sostenibles, estant actualment al 85,9% i 58,8%, respectivament.

En aquest sentit, el Grup Vall Companys va ser el primer operador espanyol del sector alimentari a donar suport a la producció de soja responsable mitjançant l’obtenció de crèdits Round Table on Responsible Soy Association (RTRS).

El Grup també es va convertir en la primera firma espanyola del sector agropecuari i carni a adherir-se al Codi de conducta sobre pràctiques de comercialització i negocis alimentaris responsables impulsat per la Unió Europea, que té com a objectiu reduir l’empremta ambiental al sector alimentari, i així accelerar a la transició sostenible de tota la cadena de valor de la indústria de l’alimentació.

Creixements qualitatius: economia circular

Més enllà del programa Penta i els seus objectius; el Grup agroalimentari aposta decididament per l’economia circular com una nova estratègia de creixement. Com a exemple de projectes d’economia circular engegats recentment hi ha la joint-venture entre ICP, empresa del Grup dedicada a la pesca de triperia i triperia, juntament amb la farmacèutica Bioibèrica per aprofitar la mucosa intestinal porcina per fabricar heparina. El Grup també participa en un 30% a la societat VEOS Ibérica, empresa ja en funcionament a Monzón, que està liderada per la companyia belga VEOS Group per a l’aprofitament de subproductes de porcí com la sang.

Sostenibles en talent: Top Employer

Grup Vall Companys ha fet de la sostenibilitat un concepte 360 ​​º en les seves operacions. En aquest sentit, a través del Programa PENTA també estableix millorar contínuament les polítiques d’atracció i retenció del talent de la companyia. Per això, el Grup ha estat reconegut per quart any consecutiu amb el certificat Top Employer. Aquest segell reconeix la contribució de l‟empresa al desenvolupament personal i professional, la conciliació, la igualtat d‟oportunitats i el foment d‟hàbits saludables entre daltres.

Col·laboradors