Guadalajara necessita pastors per evitar la desaparició de la ramaderia extensiva d’oví i cabrum

 

La manca de pastors per conduir el bestiar extensiu és un fet irreversible en els últims anys a províncies com Guadalajara, on, perquè no desaparegui l’ofici, disminueixi la campanya d’oví i les formatgeries i es mantingui la neteja de la muntanya i els vessants, des de la Delegació d’Agricultura, Aigua i Desenvolupament Rural tenen previst organitzar, previsiblement el proper mes de juny, una escola de pasturatge amb tallers i jornades perquè els joves aprenguin una professió que es troba en perill d’extinció. Ja hi ha mitja dotzena de joves interessats a participar en aquestes jornades formatives gratuïtes.

Altres iniciatives

El pastoreig representa un patrimoni intel·lectual i cultural de gran valor al nostre país. Protagonista d’una història econòmica complexa, de poder i de relació amb l’entorn, sense aquesta activitat no es pot entendre la configuració actual de la Península Ibèrica.

La ramaderia extensiva és una activitat econòmica, cultural i ambiental enormement variada, que no transita bé per la concentració i la intensificació que imposen els mercats i les polítiques actuals. Enfrontat a la crua realitat, el pasturatge del segle XXI es debat entre la intensificació i l’abandó, tractant de sobreviure en unes condicions en què la societat amb prou feines entén les subtileses del seu model productiu ni el seu paper insubstituïble en la gestió del territori.

Malgrat tot, en condicions tan dures, floreixen al nostre país diferents iniciatives que treballen per mantenir i transmetre l’activitat, protegint un llegat que serà important de cara al futur, especialment en la nostra manera d’enfrontar-nos al canvi climàtic.

Col·laboradors