III Fòrum de NutriciON Sensata ha analitzat el paper del processament dels aliments en l’evolució humana

La Federació Espanyola d’Indústries d’Alimentació i Begudes (FIAB) ha celebrat a Madrid el III Fòrum de NutriciON Sensata, una jornada des de la qual el sector aborda la relació entre alimentació, dieta i salut com a aspectes clau per adoptar estils de vida saludables, així com la importància de l’evidència científica i el paper de la comunicació que se’n fa en mitjans i xarxes socials.

 

 

Durant la jornada s’ha analitzat el paper important que ha tingut el processament dels aliments des de múltiples òptiques, dins l’evolució humana, les aportacions a la salut i com s’aborda des de l’àmbit de la divulgació i la comunicació.

Des de l’ús de tècniques com escalfar, curar, madurar, fins assecar, marinar o envasar, entre d’altres, la transformació de productes i ingredients és fonamental per a l’ésser humà, oferint productes digeribles, segurs, nutritius i variats. A més, el processat contribueix a la sostenibilitat, la millora de la composició nutricional dels productes, així com l’adaptació i la disponibilitat d’aliments a grups de població amb necessitats nutricionals específiques, com les al·lèrgies o intoleràncies, entre altres qüestions.

 

Durant la jornada s’ha analitzat el paper important que ha tingut el processament dels aliments des de múltiples òptiques, dins l’evolució humana, les aportacions a la salut i com s’aborda des de l’àmbit de la divulgació i la comunicació

 

Tal com assegura Mauricio García de Quevedo, director general de FIAB, durant la inauguració de l’esdeveniment, “el concepte “processat” s’ha instal·lat en certs relats i discursos molt alarmistes i imparcials on, sovint, la indústria apareix al centre d’atacs i crítiques per part d’una ideologia que s’empara en arguments pseudo-científics utilitzats de manera esbiaixada”.

 

Processament i evolució

La doctora en Prehistòria i investigadora al Centre Nacional de Recerca sobre l’Evolució Humana, Ana Mateos, ha repassat les principals fites alimentàries que han marcat l’evolució de l’espècie humana. Més enllà del foc, fites com la fermentació, el fred o l’assecatge, per exemple, han suposat avenços en les dietes humanes.

Entre altres qüestions, ha assenyalat avantatges evolutius com la digestibilitat, evitar patògens, augmentar la biodisponibilitat de molts ingredients i aliments, millora els sabors i les textures, que s’han mantingut al llarg dels anys i que han permès a l’home sobreviure i evolucionar .

Durant la jornada s’ha destacat la sobreinformació que envolta l’àmbit de la nutrició i la proliferació de missatges alarmistes amplificats per les xarxes socials.

 

Podeu ampliar la informació en aquest enllaç.

*Fotografia FIAB.

 

 

Col·laboradors