Interovic recorda que la ramaderia d’oví i caprí preveu els incendis forestals

Amb el senzill gest d’incloure carns de de llet, xai i cabrit en la vostra llista de la compra, la societat està contribuint a perpetuar la nostra ramaderia tradicional, aquella que continua traient als ramats a trasbalsar.

El costum mil·lenari de moure les cabres i ovelles per  proporcionar-los el seu aliment representa, en l’actualitat, una forma eficaç i sostenible de mantindre nets les muntanyes i les canyades. Una cabra adulta ingereix entre 1,5 i 2,5 kg diaris de matèria vegetal seca (350 a 1500 g de fulles i brots de matolls). Les ovelles adultes, en pasturatge, poden consumir de 2 a 3 kg de matèria seca diària (matoll i espècies llenyoses). Una manera de convertir desfets vegetals perillosos, dels quals no s’ocupa ningú, en un recurs deliciós, de proximitat i nutricionalment excel·lent, les carns de de llet, oví i caprí d’origen europeu.

 

L’abandonament dels oficis rurals i el descens de les explotacions ramaderes incrementen les possibilitat que un gran incendi es produeixi, en disposar el foc d’una capa de combustible preparada per cremar a nivell del sòl.

 

L’abandament dels oficis rurals i el descens de les explotacions ramaderes incrementen les possibilitats que un gran incendi es produeixi en disposar el foc d’una capa de combustible preparada per cremar a nivell del sòl. Un coadjuvant que la ramaderia tradicional s’encarrega d’eliminar. Els beneficis mediambientals als quals es contribueix apostant per aquestes carns en la nostra alimentació van més enllà de l’aprofitament dels recursos vegetals. Les cabres i les ovelles són unes polinitzadores naturals.

 

El moviment dels seus ramats, guiats pels nostres pastors, fomenta la biodiversitat per la dispersió de les llavors, que es queden enredades en la llana o que es dispersen a través dels ferms.

 

Les carns de llet, xai i cabrit tenen tot el necessari, a nivell nutricional i organolèptic, per a ser un habitual de les nostres cistelles de la compra. Tant en els talls tradicionals com en les noves elaboracions. A més, a l’hora d’apostar per elles, els ciutadans poden gaudir amb la tranquil·litat d’estar contribuint al futur del nostre medi ambient i del nostre teixit rural.

Col·laboradors