José Friguls, president d’Anafric: “Cal que Espanya defensi els nostres interessos a Europa”

L’1 de juliol Espanya assumeix la Presidència del Consell de la Unió Europea. I des d’Anafric, es presenta una llista de prioritats que serveixi per garantir el treball de totes les baules del sector carni a Espanya. “Estem d’acord en el compliment dels objectius del 2030 de reducció de la petjada de carboni i més sostenibilitat. Però si això significa l’eliminació de la ramaderia a Europa o l’exclusió de la proteïna animal del menú dels menjadors escolars, com apunten algunes de les línies estratègiques del Pacte Verd Europeu, ens tindran davant. La solució no és eliminar. La solució és conviure”, com apunta el presdent d’Anafric, José Friguls.

 

 

“Si eliminem el bestiar, què passarà amb tots els ecosistemes? Eliminar el bestiar és una idea fanàtica, irreal i amb efectes destructius”, explica Friguls. Per tot això, “creiem que la presidència espanyola pot ajudar a convèncer els dirigents europeus que eliminar la ramaderia va en contra dels interessos d’un planeta verd i d’una indústria més sostenible. Necessitem que Espanya ens defensi”.

La indústria càrnia a Espanya “està sotmesa al que dicten determinades personalitats o institucions o el que es diu a les xarxes socials. La població es fa una imatge dels inconvenients, que és el mínim, i s’aparta tot el bo que fa pel món rural, els ecosistemes, l’economia, la salut o el manteniment de l’ocupació”.

Problemes generals del sector
La situació del sector de la carn té diferents fronts de “batalla”: encariment de l’energia i les primeres matèries, tendència a la baixa del consum, inflació, propostes que afegeixen càrregues administratives i costos, augment de competència i fluxos comercials amb tercers països , amenaces sanitàries, manca de relleu generacional o ajudes escasses o nul·les. “I tot això es duplica quan parlem de la cabanya ovina i caprina, amb un nombre de caps a la baixa i amb unes xifres de facturació, consum i exportació que es redueixen any rere any”, explica José Friguls, que apunta que: ” Si un país no defensa el seu sector primari, és que no té en compte d’on venim. Si Espanya vol aplicar l’autonomia estratègica del sector primari, com ha explicat recentment el ministre Luis Planas, comencem per aplicar-ho aquí”.

Pròrroga de l’IVA en aliments bàsics
Davant la pròrroga aprovada pel Govern d’eliminar o reduir l’IVA als aliments bàsics, des de Anafric continua amb la línia iniciada a principis d’any amb un posicionament públic a favor d’aplicar un IVA superreduït a les carns del 4%. “Ens beneficiaríem tots: consumidors, perquè amb els mateixos diners que destinen a comprar aliments poden comprar més quantitat i incloure la carn i altres aliments imprescindibles, aliments nutritius i de qualitat a la seva dieta mediterrània; els establiments de carnisseria i xarcuteria, juntament amb les peixateries, perquè el seu producte de qualitat tindria sortida i no haurien de pensar en si aquest mes tanquem o no, i al Govern, perquè malgrat rebaixar l’IVA, un nombre més gran de consumidors adquirien aquests aliments de manera que la recaptació no hauria de baixar”.

Col·laboradors